Israelul este pregatit sa accepte desfasurarea unei forte internationale de mentinere a pacii in sudul Libanului, pentru a se asigura ca gherilele Hezbollah nu vor mai avea acces la frontiera nordica a statului evreu, au anuntat, ieri, surse diplomatice, citate de Reuters.
Anterior, premierul israelian Ehud Olmert respinsese planul trimiterii unei forte internationale in Liban, considerand ca initiativa este prematura. Ministerul israelian de Externe a refuzat insa orice comentariu privind o posibila schimbare de pozitie a Guvernului de la Ierusalim.
Diplomatii occidentali sustin ca Israelul doreste sa obtina asigurari din partea puterilor europene ca forta internationala va avea un mandat clar si suficiente competente pentru a tine gherilele Hezbollah departe de eventuala zona de securitate stabilita la frontiera dintre tari.
De asemenea, Guvernul de la Ierusalim doreste garantii ca membrii miscarii siite vor fi impiedicati sa se reinarmeze si ca armata libaneza, cu sprijin international, va incepe dezarmarea gruparii. "Dorim dezarmarea lor, dar intelegem ca acest lucru necesita timp", a afirmat o sursa guvernamentala israeliana.
Potrivit unor surse diplomatice, reprezentanti din Franta, Germania si Marea Britanie intentioneaza sa discute detaliile planului fortei internationale cu oficiali israelieni. "Vor discuta competentele si mandatul fortei", a precizat un diplomat european.
Potrivit unui alt oficial UE, premierul Olmert a ajuns sa ia in calcul ideea unei forte internationale deoarece "israelienii si-au dat seama ca nu au abilitatea de a distruge definitiv miscarea Hezbollah" si nu intentioneaza sa reocupe sudul Libanului.
Ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz, i-a transmis sefului diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, ca statul evreu nu exclude varianta acceptarii unei forte internationale, daca aceasta va putea sa exercite autoritate asupra Hezbollah.
Diplomati occidentali afirma ca Israelul prefera o operatiune sub mandatul NATO sau al Natiunilor Unite, desi statul evreu a criticat aspru actuala forta ONU de mentinere a pacii in sudul Libanului, considerand misiunea "un esec".
In afara fortei de mentinere a pacii, puterile occidentale examineaza si posibilitatea crearii unei misiuni de monitorizare la punctele vamale libaneze si in porturi pentru a impiedica aprovizionarea cu armament a Hezbollah.