Premierul Emil Boc a convocat duminica o sedinta de guvern extraordinara. Tema de discutie este proiectul Nabucco, urmand a fi adoptat un memorandum prin care premierul Emil Boc va fi mandatat sa semneze acordul interguvernamental in locul presedintelui Traian Basescu.
Luni, premierul are programata o vizita in Turcia unde va semna acordul Interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco. Incheierea Acordului Interstatal Nabucco are in vedere stabilirea unei baze juridice si a principiilor care vor duce la concretizarea acestui proiect energetic.
Prin semnarea acestui document statele partenere vor asigura un mediu adecvat potentialilor investitori si furnizori, cat si garantia implementarii sale.
Acordul Interguvernamental va fi semnat de catre reprezentantii Austriei, Bulgariei, Ungariei, Romaniei si Turciei.
Intalnirea de duminica de la Palatul Victoria vine in contextul in care presedintele Traian Basescu a anuntat ca "au aparut niste probleme in acordul interguvernamental Nabucco care se semneaza luni in Turcia".
A fost o alarma falsa. La sedinta de urgenta a Guvernului convocata vineri de premierul Emil Boc nu s-au prezentat decat 8 ministri, sedinta durand doar 15 minute. Premierul Emil Boc renuntase la vizita pe care o efectua, impreuna cu ministrul Sanatatii Ion Bazac, la Spitalul Floreasca, iar presedintele Traian Basescu isi intrerupsese vizita pe care o facea pe santierele autostrazii Bucuresti-Ploiesti , reclamand ca "au aparut niste probleme in acordul interguvernamental Nabucco", proiect ce urmeaza sa fie semnat luni, in Turcia.
Semnarea acordului interguvernamental constituie una dintre ultimele etape inainte de inceperea procedurilor de atragere a finantarii si demararea lucrarilor de realizare a proiectului. Totusi, reprezentantii Consortiul Nabucco neaga faptul ca ar fi informatii cu privire la aparitia unor probleme la proiectul Nabucco.
Reprezentanti ai Bulgariei, Romaniei, Austriei, Ungariei si Turciei vor semna luni, la Ankara, un acord de tranzit pentru proiectul Nabucco.
Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala in special spre Uniunea Europeana si va trece prin Turcia si sud-estul Europei.