Reprezentantii Consiliului National Secuiesc Harghita au declarat ieri ca independenta Tinutului Secuiesc este perfect legala, deoarece tratatele internationale la care Romania a aderat au prioritate fata de legile interne, potrivit NewsIn. Secuii pretind ca dreptul popoarelor la autodeterminare este garantat de ONU si ca, in consecinta, "daca secuii ar proclama independenta Tinutului Secuiesc, aceasta ar fi perfect legala, deoarece tratatele internationale la care Romania a aderat au prioritate fata de legile interne. Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, prezent ieri in Romania, le-a dat apa la moara secuilor declarand ca autonomia teritoriala este posibila, daca acest lucru este dorit de comunitatile respective. "Autonomia culturala este un drept care se intelege de la sine in Europa de astazi. In cazul in care comunitatea respectiva doreste, atunci este posibila si autonomia teritoriala. Ungaria sustine toate aceste demersuri in limitele constitutionale. O atitudine neconstitutionala are baze juridice foarte intemeiate, cu care nu este bine sa ne jucam", a declarat Solyom Laszlo. Seful statului ungar a mai declarat ca la Bucuresti a cerut sa fie urgentata adoptarea Legii minoritatilor, prin care toate drepturile sunt garantate.
Orban: Referendum ilegal
Reactia secuilor vine ca urmare a criticilor aduse de autoritatile romane referendumului organizat de CNS in urma cu cateva zile la Gheorghieni cu privire la autonomia interna.
O parte a partidelor politice au criticat organizarea referendumului, iar presedintele Traian Basescu a spus ca actiunile CNS nu sunt referendumuri, ci doar teste, cercetari ale opiniei cetatenesti, demersurile putand deveni ilegale doar atunci cand organizatorii vor incerca sa fructifice rezultatele. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat luni ca referendumul din Tinutul Secuiesc a depasit faza unui demers civic, intrand in zona politicului si penalului, si a cerut, totodata, Parchetului sa se autosesizeze. "Parchetul si justitia trebuie sa isi faca datoria si sa se autosesizeze in cazul referendumului pentru autonomie organizat de CNS", a spus Emil Boc. El a anuntat ca PD strange date referitoare la persoane care ar fi incitat la separatism, pentru a sesiza, la randul sau, organele competente. Si liberalii au cerut, prin vocea lui Ludovic Orban, interventia organelor statului. Acesta a declarat ca referendumul a fost ilegal si anticonstitutional si ca PNL nu poate accepta autonomia pe criterii etnice. In replica, Ministerul Administratiei si Internelor a precizat ca nu exista baza legala pentru interzicerea desfasurarii unei consultari publice informale cum a fost cea organizata de Consiliul National Secuiesc.