Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu apreciaza ca economia Romaniei nu s-a relansat si ca prognozele arata cel mult o crestere de 0,8% sau chiar zero. Lazaroiu a precizat ca situatia cu care se confrunta actualul Guvern este una istorica, putand fi considerata "momentul T = 0".
"Cred ca e primul om politic din Romania (n.r. - presedintele Traian Basescu) care vine si spune: Asta e adevarul, nu mai putem merge in continuare asa si daca nu facem lucrurile astea X, Y, Z, care sunt lucruri nepopulare pentru anumite categorii de oameni, ne ducem in prapastie", a mai spus Lazaroiu.
Cat priveste zvonurile ca ar fi fost ascunse statistici cu privire la situatia economica tarii, consilierul prezidential a sustinut ca nu s-a dorit sa se ascunda nimic si ca daca era vorba de vreo minciuna, s-ar fi ales varianta cresterii taxelor, a TVA-ului si a cotei unice de impozitare.
"Urmatoarele sase luni salariile in sectorul bugetar vor fi mai mici cu 25%. In aceste sase luni, sefii de institutii au ocazia sa faca o analiza serioasa si sa vada daca nu sunt oameni in plus.
La sfarsitul anului, in situatia in care ei vor decide ca sunt oameni care pot pleca de acolo, atunci sigur ca poate sa existe pentru anul celalalt o crestere de salariu, dar nu e obligatoriu asta", a explicat consilierul presedintelui.
Consilierul a mai precizat ca Guvernul trebuie sa aiba in vedere si masuri pentru sustinerea persoanelor cele mai vulnerabile, dar nu a celor care beneficiaza de asistenta sociala in mod nejustificat. El a adaugat ca nu exista motive pentru o remaniere guvernamentala la inceputul unui program atat de ambitios.