voxpublica.realitatea.net informeaza: Cum si-a bagat Basescu coada in USL (Autor: Laura Cernahoschi)
Anuntand ca are de gand sa faca apel la o smecherie, Basescu incearca sa bage zazanie in opozitie: daca nu fuzioneaza, spune Basescu, PSD si PNL nu vor putea numi premier, chiar daca vor castiga 51% din voturi: "Sa fie atenti ca in Constitutia Romaniei se vorbeste de partidul care obtine 51%, nu de aliante." Fireste, asta nu a fost un impediment pentru ca premierul Boc sa ajunga la al cincilea guvern, parca, fara ca PDL-ul sa aiba 50% din voturi. Basescu vrea insa sa arate, ca, desi Romania nu e stat prezidential, aici se face pohta pe care o pohti-o el, pana isi termina mandatele.
Cum de o fuziune intre PSD si PNL nu poate fi vorba, Basescu lanseaza si un cantec de sirena catre liberali, acelasi din ultimii ani, cu guvernarea de dreapta, cu alianta PDL, PNL si, fireste, nelipsitii UDMR. Mai spune Basescu, cu un premier care sa nu isi vanda onoarea pentru un scaun. Ce ar insemna, insa, pentru PNL, o alianta cu PDL-ul pe care l-a hulit in ultimii ani, decat o vanzare a onoarei? Mai mult decat atat, ar insemna o pierdere a credibilitatii, pe multe decenii de acum incolo. Ceea ce ar duce la cresterea si mai pronuntata a PSD-ului.
Oricare ar fi pohtele presedintelui si visurile ministrilor, ca cele ale Elenei Udrea, care spera ca "cresterea economica va insemna si cresterea PDL", a venit vremea ca PDL-ul sa stea un pic pe bara. Alternanta la putere e sanatoasa, chiar daca alegatorii si-au pierdut increderea si in opozitie.
PS: Cred ca Andrei Plesu regreta amarnic scurta perioada de contact cu troaca politica. Asta ca sa nu ne mai intrebam de ce intelectualii de marca nu se implica in viata oficiala.