Orasul nu are inca o statie de epurare a apelor uzate, care se deverseaza in reteaua de canalizare a orasului. Doar 40 de agenti economici sunt monitorizati de Regia Autonoma de Apa -Canal pentru mentinerea in parametri normali a apelor reziduale. In 2007, ar trebui pusa in functiune Statia de epurare a apelor uzate de la Facai, construita cu fonduri europene.
Regia Autonoma de Apa-Canal a Craiovei, pe langa asigurarea calitatii apei potabile monitorizeaza calitatea apelor uzate si pluviale de la 40 de agenti economici, apa care se deverseaza in canalizarea orasului. Apa menajera de la populatie nu este considerata suprapoluata industrial si se poate autoepura pe cursul Jiului, unde ajunge in final. O parte din agentii economici ai orasului de pe platforma de est sau vest au propriile statii de preepurare, dar multe dintre acestea nu functioneaza din cauza reducerii activitatii economice. "Cea mai buna statie de preepurare o are Daewoo, care mai functioneaza. Electroputere a avut statie de preepurare, dar de cand s-a impartit in nu stiu cate fabrici nu mai functioneaza. Fabrica de bere are statie de epurare si a investit mult in modernizarea ei, iar in prezent nu mai pune probleme majore in pastrarea parametrilor acceptati de normalitate a apelor uzate. Inainte, Fabica de bere trimitea in canalizare foarte multe suspensii care o incarcau. Fabrica de margarina are, de asemenea, o statie moderna de preepurare si nu mai pune probleme, iar alt agent economic, cum este fostul IUG, desi are statie, nu functioneaza pentru ca nici nu mai lucreaza", a spus ing. Doina Jianu, sefa laboratorului de analize de la Regia de Apa-Canal.
"Martanul" e de baza
Jumatate din apele uzate sau apele murdare ale Craiovei se deverseaza in canalul colector de la Facai, iar cealalta jumatate in canalul colector Cornitoiu si de aici, mai departe, in Jiu. De doua ori pe luna, angajatii regiei iau probe pentru analize din canalizarea agentilor economici. Rezultatul analizelor este transmis inspectorului din cadrul regiei, care se ocupa de relatia cu agentii economici, inspector care detine acordurile scrise incheiate cu agentii si in care sunt specificate limitele admise de reziduuri si felul acestora. El este cel care, in functie de depasirea limitelor, poate declansa programul de penalitati, program calculat dupa HG nr. 472/2000 pentru protectia calitatii resurselor de apa. Penalitatile sunt incasate de regie, care, la randul sau, le plateste Apelor Romane pentru ca depasirea limitelor de reziduuri duce la stricarea calitatii apei din Jiu si la moartea florei si faunei raului, situatie care se poate intampla in cazul poluarilor accidentale. Un lucru bun pentru sistemul de canalizare al orasului este faptul ca poluatorul cel mai mare din zona, Combinatul Chimic, nu deverseaza apele uzate in canalizarea orasului, avand propria statie de epurare care le deverseaza direct in Jiu. Cea mai veche parte a retelei, aflata in jurul Bisericii Madona Dudu, are peste 100 de ani si nimeni nu s-a gandit sa o inlocuiasca. Muncitorii de la Sectia canal a Regiei mai desfunda si acum cu "martanul" (un cablu care are la capat un sistem de perii) reteaua infundata in timp ce municipalitatea s-a saturat de lautari si vrea sa asculte muzica de sute de miliarde de lei cantata de fantana arteziana.
Facai - locul unde Craiova isi va curata apele murdare
Statia de epurare a apelor uzate de la Facai, aflata in constructie, pe bani europeni, va prelua toate apele uzate din Craiova, deversate acum in cele doua canale colectoare. Anul 2007 va insemna pentru oras nu numai anul acceptarii formale in Europa, dar si primul an in care "scursurile" orasului vor fi mai curate de cel putin zece ori mai mult decat sunt in prezent. "Regia are un acord cu Apele Romane, pe care ei il denumesc autorizatie de deversare, care ne impune ca in Jiu sa nu ducem apele uzate decat daca au niste limite admise la nivel de tara de impuritati. Dupa intrarea in functiune a Statiei de epurare de la Facai, Apele Romane ne vor impune limite de zece ori mai mici decat cele din prezent. Acum suntem tolerati pentru ca nu suntem singuri in aceasta situatie, ci la fel ca noi sunt toate orasele mari din tara. Nici Bucurestiul nu are statie de epurare a apelor uzate, dar asta nu inseamna ca avem noi, cei de la Craiova, vreo scuza. Sa dea Dumnezeu ca atunci cand va fi pusa in functiune, Statia de la Facai sa functioneze la parametri, desi din experienta altora stiu ca statiile care epureaza apele amestecate, adica cele menajere cu cele pluviale, nu au randamente mari", a declarat ing. Doina Jianu. Reteaua de canalizare a orasului este subdimensionata, ultimele extinderi ale ei avand aceeasi varsta cu blocurile, daca nu tinem seama si de inceperea lucrarilor la extinderea retelei de canalizare din cartierul Catargiu.