Ziare.com: Cum vrea USL sa taie cei 2 piloni anti-suspendare ai lui Basescu

Senatorul PSD Georgica Severin, unul dintre initiatorii proiectul de modificare a Legii referendumului astfel incat presedintele sa poata fi demis cu majoritatea voturilor exprimate si nu cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi pe listele electorale, cum este in prezent, considera ca aceasta modificare "aplica principiul simetriei intre modul de alegere si modul de demitere. Este vorba de a fi corect".
Totodata, el a explicat si de ce se intentioneaza si schimbarea legii prin care CCR se poate pronunta asupra unor hotarari ale Parlamentului, pe care, paradoxal, chiar colegul sau de partid, Dan Sova, a modificat-o in favoarea lui Traian Basescu. El a remarcat si faptul ca USL a avut de pierdut inclusiv prin faptul ca acest lucru a permis crearea grupului parlamentar al UNPR.
"Este vorba despre un singur lucru, ca in legislatia romana, in toate situatiile in care se prevedereferendum, rezultatul referendumului devine valid in contextul in care in favoarea sau impotriva problemei puse spre dezbatere voteaza jumatate plus unu dintre cei prezenti la vot. In Constitutie nu se spune ca in problema eventualei demiteri a presedintelui trebuie sa se aplice un alt principiu.
M-am gandit, cu colegul meu de la PNL, Cornel Pieptea, ca trebuie sa ne reintoarcem la normalitate. Aceasta modificare a fost introdusa anul trecut de colegii de la PD in Camera Deputatilor, foarte rapid, fara dezbatere, fara nimic", a spus senatorul social democrat, pentru
Revenire la normal: cum esti ales, asa esti si demis
Acesta a mentionat ca este vorba si despre "o problema de corectitudine morala", astfel incat, "daca o persoana detine o functie cu trei milioane de voturi, deci jumatate plus unu din cei care s-au prezentat la vot, este corect ca ea sa fie demisa in aceleasi conditii, nu sa introduci conditii suplimentare fata de cele care au facut sa fie aleasa".

"Daca presedintele Romaniei este ales de jumatate plus unu din numarul celor prezenti la vot, este normal si firesc si de bun simt ca si eventuala demitere sa se faca in aceleasi condtii.
Dorim o revenire la legislatia pe care a modificat-o PD-ul, care este chiar incorecta. (...) O persoana care detine o functie publica si poate fi inlocuita prin referendum, sa poata fi inlocuita in aceleasi conditii tipice ca atunci cand a fost aleasa. Mi se pare absolut firesc si de bun simt", a adaugat Georgica Severin.
Liderul social democrat a precizat ca spera ca aceasta modificare sa fie votata de "toti aceiparlamentari care, citind motivarea, vor vedea ca ea este corecta si reala".
"PD a transformat functia de presedinte in ceva intangibil, introducand un sistem asimetric imposibil de utilizat in Romania si noi propunem o revenire la situatia anterioara, care era logica si normala: cum esti ales asa esti si demis.
Cata vreme domnia sa a fost ales cu cinci milioane de voturi este normal ca asa sa se intample si in situatia unei eventuale demiteri care nu cred ca este problema USL in acest moment, este problema modului in care presedintele respecta Constitutia.
Poate ca in aceste conditii, presedintele va fi si mai atent in respectarea Constitutiei Romaniei si a legislatiei in general. Nu trebuie sa personalizam cazul Basescu si nu trebuie sa-i facem proces de intentie presedintelui Basescu ca intentioneaza sa incalce Constitutia sau sa comita acte de tradare nationala, nu despre asta este vorba", a mentionat senatorul PSD.
Totodata, social democratul a recunoscut ca aceasta initiativa "se poate interpreta", dar a sustinuta ca "nimeni nu a strigat cand PD a facut aceste modificari, schimband un intreg proces legislativ doar pentru a proteja sau nu pe cineva".