Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a primit ieri mandat de la colegii sai din organizatia de Bucuresti sa solicite conducerii partidului excluderea vicepresedintilor Victor Ponta si Vasile Dancu. Solicitarea lui Vanghelie urmeaza sa fie adresata Biroului Permanent National si, ulterior, Comitetului executiv national al PSD.
"Motivul pentru care s-a luat aceasta decizie, in urma cu doua zile, este legat in principal de declaratiile celor doi impotriva partidului, inclusiv in perioada de suspendare. Au fost declaratii date impotriva hotararii PSD de a se vorbi in interiorul partidului, si nu in exteriorul acestuia, prin presa. Este o chestiune de bun simt" - a afirmat Ana Birchall, purtatorul de cuvant al organizatiei bucurestene. Ea a aratat ca va ramane la latitudinea Comitetului executiv national sa decida daca Victor Ponta si Vasile Dancu vor fi exclusi din PSD si a sustinut ca aceasta masura a fost ceruta "de mai multe voci" din organizatia PSD Bucuresti, intre care Doru Giugula, Madalin Voicu si Victor Stan. Purtatorul de cuvant al PSD Bucuresti, Ana Birchall, a precizat, totodata, ca decizia de mandatare a lui Marian Vanghelie a fost luata in unanimitate.

Dancu si Ponta se dezic de Vanghelie

Anticipand cu o zi decizia luata de social-democratii din subordinea lui Vanghelie, Victor Ponta a vorbit despre calitatea superioara a activitatii sale, in raport cu cea a colegilor bucuresteni. "Eu voi continua sa ma bat cu PD si PNL, sa imi fac treaba pe justitie, criticandu-l pe Chiuariu asa cum am criticat-o pe Macovei. Imi voi face in continuare datoria fata de cetatenii din Gorj, pe care ii reprezint. Astept si de la colegii de la PSD Bucuresti sa faca acelasi lucru. Dar nu i-a vazut nimeni facand acest lucru. Ei doar se bat in interiorul partidului", a spus Ponta. El a mai tinut sa adauge ca nu este si nu va fi niciodata prieten cu presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, intrucat are o mentalitate complet diferita de cea a liderului PSD Bucuresti. Vasile Dancu, cel de-al doilea vizat de solicitarea de excludere, a calificat ieri ca nestatutara o astfel de propunere, intrucat un membru al partidului poate fi exclus numai de organizatia din care face parte, in cazul sau PSD Cluj. "Este un moment vesel care ar trebui insa sa ne puna pe ganduri deoarece avem o organizatie care actioneaza numai cand trebuie sa excluda pe cineva. Este contributia ideologica a lui Vanghelie", a declarat Vasile Dancu. El a mai sustinut ca este destul de ciudat ca organizatia PSD Bucuresti nu reuseste sa se mobilizeze decat in acte de competitie interna, nu in exterior, pentru a face fata competitiei cu parteneri din afara.

Nastase ar putea sa revina

Printre social-democrati se vorbeste din ce in ce mai mult in ultima vreme despre o revenire a lui Adrian Nastase in partid. Potrivit surselor din interiorul formatiunii, de intentia de a-l readuce pe fostul lider in actuala echipa de conducere a PSD nu e strain nici Mircea Geoana. Desi acesta a evitat, la ultimele intrunirii ale liderilor de organizatii locale, sa supuna la vot o propunere privind invitarea lui Nastase, alaturi de Mitrea si Oprescu, la aceste intalniri, liderul PSD si-ar fi schimbat pozitia.
Apropiati ai presedintelui PSD sustin ca acesta l-ar fi contactat deja pe fostul prim-ministru Adrian Nastase si i-ar fi propus o forma de implicare in conducerea partidului in perioada urmatoare. Decizia ar fi aparut pe fondul unor aprecieri formulate de mai multi membri importanti ai conducerii PSD si sefi de organizatii locale. Acestia s-au referit pe de-o parte la scorurile foarte mici inregistrate de partid in sondaje si la reprosurile analistilor privind lipsa de programe si indepartarea de electoratul traditional", iar pe de alta parte la programul social-democrat propus de Nastase in recent lansata sa carte "Romania europeana".