Deputatul UDMR, Lakatos Péter, considera ca motivele furnizate de reprezentantii PSD care nu au fost de acord ca Uniunea sa guverneze alaturi de alianta PDL-PSD sunt superficiale si ca ascund de fapt dorinta de a confisca functiile pe care le are UDMR in Ardeal.
Conform deputatului Lakatos Péter, ales cu 59,46% din preferintele alegatorilor in colegiul in care a candidat, atitudinea social-democratilor de la nivel national ascunde in fapt dorinta acestora de a-si pune propria clientela politica in functiile importante din Ardeal, functii pe care UDMR le-a castigat in fosta Guvernare. Tensiunile etnice care se vor isca, daca se vor isca aceste tensiuni, li se datoreaza social-democratilor care nu au inteles ca si comunitatea maghiara are dreptul sa aiba reprezentanti in functii importante pentru comunitatea maghiara din Romania, crede Lakatos.
Deputatul maghiar considera ca problema cooptarii UDMR-ului la guvernare nu era o problema care privea doar castigarea unor mandate importante in conducerea statului ci si pastrarea unor posturi locale cheie pe care maghiarii le merita. "Atitudinea reprezentantilor PSD este explicabila. Necazul lor este ca explicatiile pentru refuzarea UDMR-ului la guvernare nu stau in picioare. In prima faza ei au spus ca presedintii organizatiilor locale ale PSD din Ardeal nu au fost de acord cu cooptarea UDMR-ului la Guvernare si au respectat acele decizii. Apoi, dupa ce si-au dat seama ca refuzului lor i se da o coloratura etnica, au schimbat-o sustinand ca nu e nevoie sa guverneze in trei daca o pot face in doi. Presedintii organizatiilor PSD din Ardeal spera ca UDMR sa piarda posturile importante din regiune si sa le ocupe ei, pentru ca daca alianta va ramane asa, atunci ea isi va numi oamenii importanti peste tot. Rezultatul ar putea sa duca la tensiuni etnice pentru ca maghiarii care au votat Uniunea nu vor fi de acord ca alesii lor sa fie lasati la o parte. Vina pentru aceste tensiuni, daca ele vor aparea, o va avea PSD-ul. Un exemplu clar in aceasta directie il reprezinta filialele PSD si PDL din Covasna care si-au manifestat deja dorinta de a-si aseza oameni in functiile pe care le desemneaza Guvernul", a declarat, pentru Realitatea bihoreana, Lakatos Péter.