Inaugurari de conducte de apa, taieri de panglici de drumuri comunale, deschiderea de centre sociale, nimic nu este imposibil pentru un candidat care vrea sa convinga electoratul sa-l voteze. Iar faptul ca respectivele obiective sunt realizate din fonduri europene pentru obtinerea carora politicienii in cauza nu au facut nimic nu constituie un argument de natura sa-i stanjeneasca pe acestia.

Programul european SAPARD menit dezvoltarii comunitatilor rurale a ajuns sa fie inrolat in echipa de campanie a candidatilor PSD la Parlament. Spre exemplu, echipa argeseana a PSD+PUR a ajuns ieri in comuna Mozaceni, unde respectivii erau asteptati sa ia parte la inaugurarea unei investitii. In valoare de aproximativ 30 de miliarde de lei, aceasta consta in alimentarea cu apa a satului Mozaceni, inlocuirea retelelor de distributie si extinderea acestora. Dupa cum insusi buletinul electoral al PSD ne informeaza, banii in cauza nu au provenit de la investitori atrasi de parlamentarii Uniunii, nici din donatii ale celor in cauza, ci de la Programul SAPARD - Dezvoltarea si Imbunatatirea Infrastructurii Rurale.

La Neamt s-au inaugurat opt drumuri intr-o singura zi

Cum la sate se stiu destul de putine lucruri despre programele europene, strategia functioneaza. Candidatii olteni Marin Diaconescu, Renica Diaconescu si Catalin Matei au primit, in comuna Voineasa, multumiri pentru inaugurarea drumului comunal care face legatura intre Voineasa si Bals, realizat, si acesta, cu fonduri SAPARD, in valoare de 33 de miliarde de lei.
Multumiri cu atat mai nelalocul lor cu cat cei trei nu sunt deocamdata parlamentari, asa ca nu pot sustine ca si-au folosit influenta pentru a redirectiona fondurile europene catre respectiva comuna. In aceeasi situatie sunt candidatii tulceni Ion Vargau si Diana Roman, care au participat la lansarea primei lucrari de executie a alimentarii cu apa a comunei Grindu, in cadrul Proiectului de Dezvoltare Rurala, in timp ce colegul lor Vladimir Manastireanu participa la inaugurarea unei investitii cu finantare SAPARD la fabrica de mezeluri Campofrio.
In cursul ultimei saptamani s-au mai afisat la brat cu SAPARD prahovenii Ion Istratescu, Marin Constantin, Manea Horia si Gheorghe Danciu care, cu aceasta ocazie, au ajuns sa puna si ei piciorul in localitatea Cocorastii Misli. Exemplu urmat indeaproape si de carasenii Ioan Tundrea, Ion Spanu si Radu Serban, fireste la ei in judet. Recordul absolut apartine insa candidatilor PSD Neamt care au inaugurat ieri dintr-o lovitura... opt drumuri comunale, toate reabilitate, evident, cu fonduri obtinute prin Programul SAPARD.

Si aici sunt banii dvs.

Fondurile SAPARD nu sunt singurele antrenate fara voie in campania electorala a PSD+PUR. Toti candidatii din Gorj ai Uniunii au participat la inceputul saptamanii la receptia obiectivului "Amenajarea peisagistica a Complexului Monumental Brancusi" din Tg. Jiu, desi restaurarea a fost inceputa cu bani de la Banca Mondiala inainte de anul 2000 si, dupa numeroase controverse, a fost finalizata sub actuala guvernare cu bani de la bugetul de stat, in cadrul unui plan national de restructurare. Tot la capitolul reclama pe seama banului public se inscrie si demersul presedintelui PSD Neamt, aspirant la deputatie. Ioan Munteanu a participat la inaugurarea unui centru comunal de servicii sociale pentru persoanele defavorizate, investitie realizata cu fonduri guvernamentale in valoare de 4 miliarde de lei.

Arhanghelul Mihail cel aducator de voturi

Sfintii si bisericile nu au lipsit de la apel nici in aceasta campanie, in ciuda interdictiei BOR care nu doreste ca preotii sa se implice politic. Chiar daca nu mai au voie sa faca propaganda din amvon, preasfintiile lor si politicienii au gasit metode de a se afisa impreuna, pentru ca nu i se poate interzice candidatului sa intre intr-o biserica sau sa participe la o sfintire. Fie ea si sfintirea unui drum comunal, cum a fost cazul deputatului PSD Minodora Cliveti, care a participat la slujba de binecuvantare a asfaltului proaspat turnat, dupa care a taiat panglica impreuna cu Preasfintitul Ioachim Bacauanul. Tulceanul Ion Vargau a participat la hramul Bisericii "Sf. Mihail si Gavriil" din localitatea Cerna, purtand apoi "discutii de la om la om cu cetatenii, producatorii agricoli si comerciantii din zona". Strategia trecerii pe la biserica pentru impresioarea electoratului rural a fost pusa in aplicare si de pesedistii din Harghita si Caras-Severin.

FOTO: Din patru in patru ani, liderii PSD isi amintesc ca electoratul partidului se afla la sate