Realitatea TV publica pe site articolul 'Moscova il ataca dur pe Basescu: "Are scopuri propagandistice"', pe care il puteti citi in continuare.
'Ministerul rus al Afacerilor Externe a reactionat la declaratia lui Traian Basescu potrivit careia interesul Bucurestiului este de a ajuta Republica Moldova sa-si redobandeasca integritatea teritoriala, acuzandu-l ca "in felul acesta, se poate sa-ti versi naduful din cauza confuziei spionului roman, care si-a esuat misiunea de a culege informatii secrete la Moscova".
Ministerul rus al Afacerilor Externe a reactionat, vineri, la declaratia presedintelui Romaniei Traian Basescu potrivit careia interesul Bucurestiului este de a ajuta Republica Moldova sa-si redobandeasca integritatea teritoriala, acuzandu-l de "scopuri propagandistice".
"Daca s-a avut in vedere aflarea pe teritoriul Transnistriei a grupului de militari rusi, care indeplinesc o operatiune de mentinere a pacii, atunci acesta se afla acolo pe baza Acordului cu privire la principiile solutionarii pasnice a conflictului armat in regiunea transnistreana a Republicii Moldova, din 21 iulie 1992", potrivit unei precizari a MAE rus facuta pe site-ul institutiei la o intrebare adresata de un ziarist rus.
Diplomatia rusa mai afirma ca misiunea trupei de mentinere a pacii este de a sustine stabilitatea regiunii, necesara pentru rezolvarea problemei.
"Cheia catre aceasta consta in evolutia negocierilor in format ‘5+2‘, instituit pentru atingerea, cu mijloace politice, a unui compromis in privinta viitorului statut al Transnistriei si al garantarii acestui statut", adauga MAE rus.
"Se poate sa exagerezi la infinit in scopuri propagandistice pe tema ocupatiei rusesti, pretinzand chiar rolul de aparator al suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
De asemenea, in felul acesta, se poate sa-ti versi naduful din cauza confuziei spionului roman, care si-a esuat misiunea de a culege informatii secrete la Moscova", adauga MAE rus.
"In orice caz, intrebarea referitoare la scopul unei asemenea insinuari neprietenoase (privind ocupatia Republicii Moldova) trebuie adresata celui care se ocupa de aceasta", concluzioneaza diplomatia rusa.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, dupa intalnirea cu premierul moldovean Vlad Filat, ca interesul Romaniei este ca Republica Moldova sa-si redobandeasca integritatea teritoriala.
Intrebat fiind daca Romania are interese in Transnistria, Traian Basescu a raspuns: "Romania are interesul ca Republica Moldova sa-si redobandeasca integritatea teritoriala, iar interesul nostru este legat de lucrurile in care credem. Credem ca niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu", a declarat Basescu.
Relatiile dintre Rusia si Romania au devenit si mai tensionate la inceputul saptamanii, cand Serviciul Federal de Securitate a anuntat ca a retinut un diplomat roman care lucra sub acoperire diplomatica la ambasada Romaniei in Rusia. Conform FSB, Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei romane, a fost declarat persona non grata si invitat sa paraseasca teritoriul Rusiei in 48 de ore. In replica, Romania a expulzat un diplomat rus cu acelasi rang, iar Moscova a amenintat ca vor exista repercusiuni economice.'