Criticile virulente ale lui Vladimir Putin la adresa Washingtonului demonstreaza nemultumirea Moscovei fata de autoritatea tot mai mare pe care NATO si Statele Unite o au in fosta sa sfera de influenta si isi propun sa promoveze imaginea unei Rusii puternice, potrivit analistilor, citati de AFP.
Rechizitoriul de sambata de la München al lui Putin impotriva americanilor care "depasesc granitele in toate domeniile", reflecta increderea redescoperita a Rusiei, incurajata de rezervele sale de hidrocarburi, considera analistii rusi.
"Putin nu a spus nimic nou, dar a facut-o deliberat, cu o ocazie importanta, pentru a dovedi ca Rusia este deceptionata de cooperarea sa cu Occidentul", comenteaza Fedor Lukianov, redactor-sef al revistei Rusia, in politica globala.
Decizia Statelor Unite de amplasare a unui sistem antiracheta in Polonia si Cehia si recentele declaratii ale secretarului american al Apararii, Robert Gates, potrivit carora Rusia este unul dintre potentialii adversari ai Washingtonului "l-au incurajat pe Putin", continua analistul.
Nemultumirea Kremlinului dateaza din 2001, cand Rusia a sustinut Statele Unite in lupta impotriva terorismului, dupa atentatele de la 11 septembrie, gest pe care Washingtonul "l-a considerat un drept" si nu a oferit nimic in schimb, precizeaza Lukianov.
Aceasta a atins apogeul dupa "revolutia portocalie" din Ucraina, in 2004, si dupa preluarea puterii de catre un presedinte prooccidental, fapt perceput de Moscova drept o tradare din partea Statelor Unite", potrivit sursei citate.
Aspiratiile euro-atlantice ale Ucrainei si Georgiei, o alta republica fosta sovietica proamericana, "sunt percepute extrem de critic de Moscova", explica analistul.
Atacand Statele Unite, Putin, care isi incheie cel de al doilea mandat in 2008, "incepe sa faca un bilant al presedintiei sale si transmite urmatorul mesaj: Rusia este o tara puternica din toate punctele de vedere", conchide Lukianov.
"Putin a exprimat opinia a 99% dintre liderii europeni, dar intr-un mod mai direct", considera analistul Serghei Karaganov, un sustinator al Kremlinului. "Ca si altii, el este deceptionat de SUA, care au decis sa joace rolul politistului international, dar s-au dovedit incompetente", a explicat el.
"Putin vrea sa creeze imaginea unei fortarete asediate pentru a consolida (si a uni) tara inaintea alegerilor" legislative din 2007 si a celor prezidentiale din 2008, crede analistul Vladimir Pribilovski de la Institul Panorama.
Aceasta vointa de a redeveni o superputere, precum fosta Uniune Sovietica, "ilustreaza un complex de inferioritate" al unei Rusii care isi cauta locul, insa aceasta retorica isi propune sa placa alegatorilor nostalgici ai unei maretii pierdute, afirma Aleksei Malasenko de la Centrul Carnegie din Moscova.