Inpolitics : Efecte colaterale: ruptura dintre Basescu si PDL propulseaza stanga in sondaje

Congresul PDL, scandalul din interiorul acestui partid si ruptura ostentativa in relatia presedintelui cu democrat-liberalii au avut drept consecinta propulsarea stangii autohtone la varful sondajelor de opinie, dupa cum o demonstreaza o cercetare realizata in perioada mentionata, 19-27 martie, de catre INSCOP Research.
Astfel, potrivit sondajului, Alianta de Centru Stanga (ACS) formata din PSD si UNPR ar obtine peste 38% din voturile romanilor in cazul in care duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, ceea ce ar insemna, practic, o guvernare pe cont propriu.
In cazul in care cele doua aliante constituite in jurul PSD respectiv PNL ar candida separat la alegerile pentru Parlamentul European, Alianta de Centru Stanga formata din PSD si UNPR ar obtine, conform Agerpres, 38,6% din voturi, iar Alianta de Centru Dreapta formata din PNL si PC ar obtine 22,7% din voturile romanilor. Partidul Democrat Liberal ar lua 13,4% , PP-DD - 8,1%, Alianta DA (PNTCD - Forta Civica) - 5,2%, UDMR - 4,8% si PRM - 3,8%. Peste 20% dintre respondenti (20,8%) au afirmat ca nu sunt hotarati, 10,4% nu merg la vot, iar 6,2% nu stiu sau nu raspund.
USL ar castiga peste 60% din voturile romanilor, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, releva cercetarea.
Marea majoritate a populatiei isi pastreaza optiunea pentru USL care ar obtine, conform cercetarii, 60,1% din voturile romanilor. USL este urmata de PDL cu 14,1%, PP-DD cu 9%, Alianta Dreptate si Adevar (Partidul National Taranesc Crestin Democrat si Forta Civica) cu 5,4% (sub pragul electoral de 8% pentru aliante formate din minim doua partide) si UDMR cu 5,4%. PRM este cotat la 4%. Peste 23% dintre participantii la sondaj declara ca nu sunt hotarati (23,2%), 11,6% ca nu merg la vot, iar 7,5% nu stiu sau nu raspund la intrebare.