Roxana Iordache publica pe blog articolul "20 de ani de la scanteia revolutiei romane. Si acum?", pe care il puteti citi in continuare.
'In urma cu 20 de ani se aprindea scanteia revolutiei romane, in fata casei, pe atunci, a pastorului, azi, episcopul Tokes Laszlo.
Poetul Ion Monoran a oprit tramvaiele, ca sa se adune lumea. Mono s-a stins ca o flacara cu o combustie prea mare, in anii 90. L-am cunoscut in Piata Universitatii Bucuresti.
Nici George Serban, autor al Proclamatiei de la Timisoara, nu mai e azi. Sa ne traiasca multi ani coautorul, prietenul nostru la fel de drag, Marius Ghilezan. Iti multumesc, Marius, pentru ca ai iesit atunci in strada si le multumesc tuturor timisorenilor care si-au pus viata in joc - deci in valoare - pentru libertate.
Am mai scris-o, pe vremea in care "Romania libera" era o stare de spirit: sangele celor ucisi atunci a fost prima mea cerneala. Datorita lor am putut sa public liber.
Reiterez o intrebare, pe care am pus-o de mai multe ori, fara sa primesc raspuns: de ce scanteia revolutiei romane a aprins-o un ungur? De ce revolutia nu a pornit, de exemplu, din fata casei doamnei Doina Cornea, de la Cluj?
Poate recunoastem: pentru ca am fost lasi. Pentru ca a trebuit sa treaca 20 de ani de la caderea regimului comunist pentru a avea in sfarsit ceea ce ar fi trebuit sa avem din vremea dictaturii, un exponent politic de mare forta civica, dar pe care poporul - distrus - nu l-a ales presedintele tarii, ci lider al opozitiei contra regimului personal al unui tiranozaur.
Si tocmai azi, dupa 20 de ani, un fost comunist si ofiter de Securitate a fost validat pentru un nou mandat de presedinte. Si daca ar fi doar "fost" n-ar avea importanta. Dar inadmisibil pana la revolta e faptul ca taraste Romania - Romania euro-atlantica! - inapoi in zorii comunismului. Culmea fariseismului: in numele anticomunismului.
Si culmea tristetii: cu votul majoritar al Timisoarei. Cum s-a putut intampla ca in Timisoara sa biruie impostura?
P.S. Domnul Tokes insusi si-a indemnat sustinatorii sa-l voteze pe Basescu, in vreme ce doamna Cornea l-a sustinut pe Crin Antonescu. Apoi, pe Mircea Geoana. Evident, comunista sadea. Si vanduta mogulilor.'