Ordonanta de urgenta pentru amanarea datei euroalegerilor a fost publicata in "Monitorul Oficial" luni, adica in aceeasi zi in care a fost emisa, dar fara semnaturile ministrilor Blaga si Macovei, care au refuzat sa avizeze favorabil documentul. In timp ce Ministerul Justitiei a precizat intr-o nota ca documentul discutat la Guvern nu indeplineste cerintele legale pentru avizare, Internele au trecut la dispozitii privind intreruperea calendarului electoral.

Documentul prin care alegerile pentru Parlamentul European sunt amanate a fost semnat de premierul Tariceanu si contrasemnat de presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Octavian Opris. Nota de fundamentare a ordonantei de urgenta prin care premierul Tariceanu a amanat euroalegerile de la 13 mai pentru al doilea semestru al anului poarta o singura semnatura, a presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, in locul rezervat ministrilor care ar fi trebuit, potrivit legii, sa semneze, Vasile Blaga si Monica Macovei.
Cabinetului Tariceanu nu se afla pentru prima data in situatia de a publica in "Monitorul Oficial" acte fara avizele de legalitate ale justitiei sau ale ministrilor initiatori: ordonanta OPSPI, la care a lipsit avizul de legalitate al ministrului de Justitie, si subventionarea achizitiilor de masini agricole care favorizau societatea Tractorul in 2005, la care a lipsit semnatura ministrului Finantelor.

Blaga si Macovei au refuzat sa semneze

"In sedinta de guvern, ministrul de Interne, Vasile Blaga, asa cum a declarat deja public, a refuzat sa semneze nota de fundamentare si sa contrasemneze actul normativ aprobat de Guvern", a informat Guvernul. Emil Boc anuntase inca de luni ca "ministrii PD nu vor semna niciun proiect de act normativ care sa vizeze amanarea alegerilor pentru Parlamentul European". Pe nota de fundamentare ar fi trebuit, conform discutiei din sedinta de guvern, sa semneze si ministrul Justitiei, cu sau fara observatii, cu aviz pozitiv sau negativ. Potrivit Biroului de presa al Guvernului, Monica Macovei nu a semnat documentul in termenul stabilit de premier.
Ministerul Justitiei a precizat luni ca a transmis la Secretariatul General al Guvernului o nota cuprinzand observatii si propuneri referitoare la proiectul de amanare a alegerilor europarlamentare, subliniind ca actul, discutat in sedinta de guvern de luni, nu indeplineste cerintele legale pentru avizare. Desi nu a semnat documentul, Vasile Blaga a dat dispozitii pentru intreruperea calendarului electoral. Ministrul Administratiei si Internelor a declarat ca, dupa sedinta guvernului de luni, in care s-a decis amanarea alegerilor pentru PE, a dat dispozitiile necesare intreruperii calendarului electoral.