Peste 40% dintre romani sunt de acord cu crearea unei noi majoritati guvernamentale si cu inlocuirea premierului Calin Popescu-Tariceanu din fruntea Guvernului.
Conform unui sondaj de opinie realizat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie, 42,2% dintre persoanele intervievate au declarat ca sunt de acord cu crearea unei noi majoritati guvernamentale, in timp ce 24,8% nu sunt de acord cu aceasta idee. Procentul nehotaratilor este de 33%.
Cu inlocuirea lui Calin Popescu-Tariceanu din functia de prim-ministru sunt de acord 40,5% dintre cei chestionati, iar 36,9% nu sunt de acord cu acest lucru.
Pe de alta parte, romanii nu sunt de acord cu organizarea de alegeri anticipate nici anul acesta si nici anul viitor. 44,6% dintre subiectii sondajului spun ca nu vor anticipate in 2006 si 45% ca nu le vor nici in 2007. Alegerile inainte de termen sunt o idee buna anul acesta pentru 32,5% dintre cei chestionati si pentru 28,7% anul viitor.
Insa cu o remaniere a Guvernului in acest an sunt de acord 38,5% dintre romani, in timp ce 25% nu sunt de acord cu acest lucru.
Majoritatea persoanelor intervievate - 39,4% - nu si-au exprimat opinia pe tema oportunitatii iesirii sau ramanerii Partidului Conservator la guvernare.

Alianta conduce in clasament

De asemenea, aproape jumatate dintre romani - 44,3% - ar vota Alianta D.A. daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri. In favoarea PSD s-ar pronunta 21,7% din romani, pentru PRM ar vota 13,3%, iar pentru UDMR - 6,3%. Partidul Noua Generatie ar obtine 6% din voturi, Partidul Conservator - 2,7%, Partidul Popular Crestin Democrat - 2,3%, Partidul Initiativa Nationala - 2%, alte partide sau formatiuni politice - 1,3%.
Nehotaratii si cei care nu ar dori sa voteze reprezinta, conform aceluiasi sondaj, 36,9%.
Sondajul a fost realizat in perioada 29 martie-4 aprilie, la nivel national, pe un esantion de 1.105 persoane, in varsta de peste 18 ani.