Majoritatea romanilor se pronunta pentru votul uninominal, dar si pentru alimente mai ieftine si pensii mai mari. Acest lucru reiese atat dintr-un sondaj dat ieri publicitatii, cat si din discutiile directe cu cetatenii ale liderului PSD Mircea Geoana.
Sondajul realizat de CURS dat ieri publicitatii releva faptul ca peste jumatate dintre persoanele cu drept de vot (52%) sunt in favoarea votului uninominal. In schimb, tot in majoritate (53%), romanii doresc un parlament unicameral si un numar redus de parlamentari.
Sondajul inregistreaza insa si faptul ca oamenii vor reducerea preturilor la alimente. Cei mai multi dintre romani doresc reducerea taxei pe valoare adaugata (TVA) la produsele alimentare de baza, in favoarea acestei idei declarandu-se 84% dintre cei intervievati.

Apa calda si locuinte

Ca romanilor le pasa mai mult de nivelul de trai decat de votul uninominal a constatat si presedintele PSD, Mircea Geoana. El s-a aflat ieri in Piata Obor in campania pe care au declansat-o social-democratii pentru strangerea de semnaturi pentru introducerea votului uninominal. In treacat fie spus, la acest capitol conservatorii au luat-o inaintea PSD, strangand in acelasi scop peste 140.000 de semnaturi.
In dimineata zilei de ieri, gospodinele si pensionarii care-si fac piata in Obor au dat aici peste Mircea Geoana. Acesta le-a explicat utilitatea votului uninominal, binefacerile acestui sistem pentru schimbarea clasei politice. Oamenii n-au parut prea interesati. Laitmotivul interventiilor cetatenilor a fost „da-ne pensie mai mare, mai baiete, ca murim de foame!“. „Eu am muncit 32 de ani, cu cinci copii taras. De ce imi dau pensie de un milion opt sute?“, i-a spus unul. Altul i-a povestit cum tatal sau „este batran si bolnav si are o pensie de mizerie“. Un batran i-a pus intrebarea capitala: „Mai e vreo sansa pentru marirea pensiilor?“. Oamenii au vrut mai degraba sa afle noutati despre gripa aviara si s-au plans de apa calda care vine rece, de justitie, de lipsa locuintelor. Asa se face ca, in final, Geoana n-a adunat decat aproximativ 300 de semnaturi pentru votul uninominal.

Sondajul CURS nu inregistreaza schimbari spectaculoase in domeniul politic. Presedintele Traian Basescu se mentine in topul preferintelor electoratului, 60% dintre alegatori avand o parere buna si foarte buna despre el. Acesta este urmat de Mircea Geoana, presedintele PSD - preferat de 55% dintre subiecti, de premierul Calin Popescu-Tariceanu - 42%, si de Emil Boc, presedintele PD - 37%. Alianta PNL-PD se mentine si ea in topul preferintelor electoratului, intrunind 44% din intentiile de vot, urmata de PSD - cu 31%. Peste pragul electoral se mai situeaza PRM - cu 11% din voturi si UDMR - cu 5%.