Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie a dat publicitatii un sondaj realizat in decembrie, a carui tema este "Romania politica si sociala inainte de aderarea la Uniunea Europeana". Conform datelor prezentate de sondaj, cei mai multi dintre romani au o viziune pesimista legata de calitatea vietii si se asteapta la o perioada "mai grea" de cel putin 3 ani, dupa aderare.
Circa 39% dintre romani sunt convinsi ca 2007 va fi mult mai greu decat cel precedent, dar pe masura ce perioada de evaluare a perceptiei fata de beneficiile integrarii creste, se mareste si gradul de optimism, astfel ca procentul pesimistilor scade, pentru 2009, la 35,8%. Un vot de blam primeste si Guvernul, despre care aproape jumatate dintre romani cred ca a pregatit prost tara pentru perioada de dupa aderare la Uniunea Europeana. O varianta la actualul premier, conform datelor prezentate de sondaj, o reprezinta presedintele PSD, Mircea Geoana (cu peste 15% dintre optiuni), urmat indeaproape de liderul platformistilor Stolojan ( 14,7%), care il surclaseaza pe actualul premier cu 3 procente. Proasta perceptie de care "se bucura" Guvernul poate fi motivata si de instabilitatea ce caracterizeaza scena politica, 41% dintre repondenti fiind convinsi ca actuala coalitie (PNL, PD, UDMR) nu va supravietui anului 2007, insa in privinta unei posibile retrageri de la guvernare a uneia dintre fortele politice si declansarea alegerilor anticipate, cei mai multi dintre subiecti (39%) nu si-au exprimat o optiune. In topul preferintelor pentru cea mai competenta coalitie de guvernare conduce actuala coalitie (cu 20% dintre optiuni), urmata indeaproape de o coalitie surprinzatoare (PSD-PD), a carui posibilitate de realizare este negata cu vehementa de politicieni.
Evenimentul politic al sfarsitului de an este infiintarea PLD (21%), in timp ce raportul Tismaneanu ocupa doar locul patru (10,9%) in preferintele repondentilor. In topul increderii conduce detasat Traian Basescu cu 50% dintre optiuni, urmat de Mircea Geoana (37%), Gigi Becali (36%), Theodor Stolojan (36%) si Monica Macovei cu 31%.