Romanii sunt "destul de multumiti” de activitatea lui Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei (51,3%) si de prestatia guvernului condus de premierul Calin Popescu Tariceanu (47, 4%), releva un sondaj al Institutului National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR), dat publicitatii ieri. Studiul a fost realizat in perioada 12 - 17 aprilie a.c., folosind metoda sondajului de opinie pe baza de chestionar administrat la domiciliul persoanelor intervievate, pe un esantion reprezentativ de 1668 de persoane, eroarea maxima admisa fiind de 2,4%. Interviurile au fost realizate in 102 localitati (50 din mediul urban si 52 din cel rural) si in cele sase sectoare ale Municipiului Bucuresti. Sondajul mai releva ca un procent de 25,4% dintre respondenti se declara "destul de nemultumiti” de activitatea presedintelui Traian Basescu, in timp ce "foarte nemultumiti” sunt 11,5% si "foarte multumiti” 11,8%. De activitatea Guvernului 25,4% sunt "destul de nemultumiti”, "foarte nemultumiti” 13,2%, in timp ce doar 7,7% dintre romani se declara "foarte multumiti”. Cei mai multi dintre romani si-ar exprima optiunea in favoarea Aliantei Dreptate si Adevar (A.D.A.) PNL -PD (55,8%), in cazul in care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, in timp ce principalul partid de opozitie, Partidul Social-Demcorat (PSD), s-ar situa pe locul secund (26,4%) in intentiile de vot, la aproape 30 de procente distanta, releva acelasi sondaj al Institutului National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR), dat publicitatii ieri. Procente mult mai scazute in preferintele de vot au Partidul Popular Romania Mare (PPRM) - 8%, Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) - 3%, Partidul Umanist Roman (PUR) - 2% si Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) - creditat cu 1% din optiuni, INSOMAR remarcand ca daca in ceea ce priveste PPRM preferintele raman neschimbate, celelalte formatiuni politice se plaseaza mult sub nivelul pragului electoral, aflandu-se sub amenintarea esecului in eventualitatea organizarii unor alegeri anticipate.



Cu ocazia semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE

Intalnire a romanilor de pretutindeni la Luxemburg

Romani de pe patru continente - Europa, America, Africa si Australia au venit in Luxemburg la acest sfarsit de saptamana, cu ocazia semnarii in Marele Ducat, la 25 aprilie, a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Initiativa acestei intalniri a apartinut chiar celor peste 250 de participanti si a fost materializata gratie intensei implicari a Asociatiei Culturale a Romanilor din Luxemburg si a sprijinului ambasadei noastre in aceasta tara, care detine in prezent presedintia semestriala a Uniunii Europene. Participantii au comparat momentul 25 aprilie 2005 cu evenimente majore din istoria romanilor, ca, de exemplu, Unirea din 1859, altii au opinat ca "trebuie sa fim uniti impotriva celor care nu doresc unirea noastra cu Europa” sau ca " in conceptul european e nevoie ca romanii sa aiba propria partitura, dupa care Europa sa ne recunoasca in sensul cel mai bun al cuvantului”.



Traian Basescu a vorbit din nou cu rudele jurnalistilor rapiti

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit din nou, sambata dupa-amiaza, cu rudele jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, pentru o discutie privata in Palatul Cotroceni. Seful statului a dorit sa ofere un dram de incredere si sa creasca optimismul rudelor celor trei jurnalisti romani. Anterior acestei intalniri, seful statului a iesit din sediul Administratiei Prezidentiale pentru a vorbi si cu colegii si prietenii celor trei jurnalisti, asigurandu-i ca autoritatile romane fac tot ce este omeneste necesar pentru a-i aduce pe acestia teferi si nevatamati acasa.



PUR va propune Consiliului National de Coordonare al Coalitiei retragerea trupelor romanesti din Irak

Partidul Umanist din Romania (PUR) va propune colegilor din Coalitie, la primul Consiliu National de Coordonare, retragerea imediata a trupelor romanesti din Irak, se arata intr-un comunicat remis sambata, de biroul de presa al partidului. "Credem ca propunerea noastra are suportul populatiei, lucru de care trebuie sa tina cont toate guvernele ajunse la putere”, arata sursa citata. PUR apreciaza ca retragerea trupelor romanesti din Irak a fost prima si cea mai de temut ipoteza de revendicare care a fost luata in calcul de la rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak. "Nu trebuie sa mai subliniez dificultatea unui raspuns la revendicarile gruparii teroriste, decizie de care atarna pe de o parte, vietile unor cetateni romani, iar, pe de alta parte, o dimensiune importanta a politicii externe a Romaniei. Tocmai de aceea, cred ca decizia apartine celor care s-au constituit in celula de criza”, se mai arata in comunicat.