DeCeNews informeaza : Romanii jigniti de insultarea Regelui pot semna "Protestul Tradatorilor lui Basescu"

Declaratia presedintelui Traian Basescu, din 22 iunie 2011, in care se combina neadevaruri si insulte la adresa Majestatii Sale Regelui Mihai, i-a revoltat pe multi romani, indiferent daca au optiuni republicane sau regaliste. Cei care il privesc pe Rege ca pe o personalitate a istoriei romanilor, ca pe un model de moralitate sau chiar ca pe un conducator legitim s-au simtit ultragiati de afirmatiile domnului Traian Basescu.
Mahnit de lipsa de reactie a multora dintre cei care se legitimau, in anii ’90, prin atasamentul fata de figura nepatata a Regelui, tanarul istoric Filip Lucian Iorga a dat publicitatii un manifest. Acesta porneste de la o logica de bun simt: daca MS Regele Mihai este un "tradator" al interesului national, in viziunea presedintelui Romaniei, atunci orice roman ar trebui sa se mandreasca daca regimul Basescu il va considera un "tradator".
Vezi aici textul complet al "Protestului Tradatorilor lui Basescu"
Fostul deputat Horatiu Buzatu s-a declarat imediat "un tradator" si a trimis scrisoarea mai multor personalitati ale vietii publice. Pana acum, s-au declarat "tradatori" ai interesului national exprimat de Traian Basescu: istoricul Adrian Cioroianu, regizorul Mircea Cornisteanu, director al Teatrului National din Craiova, scriitorul Mihai Firica , Adrian Miutescu, inginer, fost deputat, Dan Piroi, Vasi Baescu si Lorena Topciov de la Asociatia "Regele este Patria", Marcel Radut-Seliste - preot ortodox si publicist, Ioan Turculeanu, decanul Baroului de Avocati Dolj, Horia Uioreanu - inginer, deputat PNL de Cluj si Horatiu Buzatu - arhitect, fost deputat.
"Prin memorie, ne vom recapata identitatea, iar plusul de identitate ne va ajuta sa ne reamintim, ca societate, ce inseamna demnitatea nationala, se mai arata in manifest. Acea demnitate care, fara sa se manifeste agresiv, nu va mai permite niciunui reprezentant ales sa batjocoreasca simbolurile si valorile profunde ale natiunii.
Pana atunci, atata timp cat presedintele Romaniei isi permite sa-i adreseze M.S. Regelui Mihai I epitete ca acela de "tradator", nu dorim decat sa ne alaturam Regelui, cu modestie dar si cu hotararea de a incerca sa impiedicam, pe viitor, astfel de derapaje. Daca pentru asta vom fi, la randul nostru, considerati "tradatori", ne declaram inca de pe acum vinovati. Nimic nu ne-ar bucura mai mult decat ca, tradand minciuna, iresponsabilitatea si proasta-crestere, sa ramanem fideli adevarului, simtului raspunderii si bunului-simt".
Cei care se considera "tradatori" ai regimului Basescu pot sa se alature acestui demers postand in sectiunea de comentarii a acestui articol sau semnand pe blogurile initiatorilor.