In studiul "Valorile romanilor", facut de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), cel mai bine cotate sunt Biserica, Armata, Uniunea Europeana si NATO. In coada listei stau partidele politice, Guvernul si Parlamentul.
Romanii au in continuare foarte mare incredere in Biserica 85%, Armata 79%, UE 61% si NATO 57%.
Este remarcabil ca dintre tinerii care au terminat o facultate au incredere in Biserica un procent de 83%, iar cei sub 30 de ani au incredere in Biserica in procent de 79%.
Cei din mediul urban, cei care au terminat o facultate sau tinerii sub 30% sunt mai rezervati fata de Biserica, dar nu cu mult: primii o crediteaza cu 83% incredere, in timp ce ceilalti cu 79%.
Acelasi studiu arata ca 17% dintre romani au incredere in partidele politice, 24% in Guvern si Parlament, in timp ce Presedintia sta ceva mai bine, cu o cota insumata de mare si foarte mare incredere de 45% .
Ordinea in top a institutiilor statului a ramas neschimbata din 1990 incoace. Totusi, cercetatorii de la ICCV au observat intre 2006 si 2008 un trend atipic: "Incepand cu 2006 se poate observa o crestere usoara a increderii in Parlament, in Guvern si in partidele politice, iar in cazul Presedintiei se poate observa o crestere de la 2007 la 2008.
Caracterul atipic al acestui trend este dat de faptul ca aceasta crestere are loc in a doua jumatate a ciclului electoral, cand, de regula, institutiile inregistreaza un declin de incredere. Este posibil ca aceasta crestere sa fi fost determinata de contextul economic favorabil", arata autorii cercetarii.(Este vorba de contextul economic favorabil din perioada guvernarii PNL cu sprijin parlamentar al PSD n.n.)
Romanii vad institutiile cu un ochi mai critic fata de majoritatea europenilor, daca e sa ne gandim ca media increderii in Parlament din UE 27 este de 34%, in timp ce media increderii in Guvern e de 32%.
Cu un scor mediu de 24%, Romania se afla intr-o pozitie de mijloc, inaintea unor tari precum Bulgaria, Cehia, Ungaria sau Polonia, insa in urma altor tari, precum Estonia, Slovacia, Slovenia sau Macedonia, in ceea ce priveste increderea in Parlament si increderea in Guvern. Aceasta pozitie a fost obtinuta dupa o crestere semnificativa a increderii in cele doua institutii observata dupa 2006 (dupa iesierea PD de la guvernare n.n.).
Comparativ cu tarile din aceasta regiune, media increderii in Parlament si in Guvern in UE 15 este de 47%, au descoperit cercetatorii de la ICCV. Totodata, cu un scor de 17% in ceea ce priveste increderea in partidele politice, Romania se situeaza, alaturi de Macedonia, inaintea celorlalte tari din Europa Centrala si de Est si inaintea Frantei, Italiei sau Marii Britanii. La nivelul UE 15 insa, media increderii in partidele politice in anul 2008 era de 26%.
Alte date despre atitudinea romanilor fata de familie si copii releva ca 40% dintre respondenti considera ca a avea copii este o datorie fata de societate, iar 78% spun ca, desi sa ai o slujba este un lucru foarte bun, ceea ce isi doresc cu adevarat femeile este sa aiba familie si copii.