Presedintele Traian Basescu a declarat ieri intr-un discurs sustinut in parlament ca, in 2011, Romania va semna un nou acord cu FMI, acesta fiind necesar pentru "mentinerea credibilitatii" si pentru a avea un rating de tara favorabil.
Basescu le-a spus parlamentarilor ca Romania are probleme sa contracteze un imprumut pe termen lung din cauza lipsei de credibilitate in exterior si pentru ca nu au fost facute reforme structurale.
"Din cauza dezechilibrelor economice, nimeni nu imprumuta Romania pe termen lung", a avertizat el, precizand ca tara noastra are probleme in a obtine imprumuturi cu termen de scadenta chiar si pe trei ani. "In 2011, vom semna un nou acord cu FMI", a spus el, fara sa precizeze cat se va imprumuta Romania.
Traian Basescu a facut apel la responsabilitate catre toate fortele politice, considerand ca este nevoie de continuarea masurilor de austeritate, iar nemultumirea populatiei nu trebuie sa fie exploatata "intr-un mod populist". "Jocurile politice care pana la urma fac parte din democratie trebuie sa aiba ca limita interesul national. Orice guvern care ar veni in acest moment, ca rezultat al regulilor democratiei parlamentare, are nevoie de o majoritate care sa sprijine reformele structurale. Reformele acestea nu sunt de stanga sau de dreapta. Este vorba de responsabilitate pentru reformarea statului, pentru reforma economica si bugetara, despre respectarea angajamentelor asumate de Romania prin tratatul de aderare la UE", a spus Basescu. Pe de alta parte, presedintele s-a referit aluziv si la partidele de opozitie, sustinand ca "nemultumirea populara nu poate fi ignorata", insa nici exploatata populist.
"Cei care o exploateaza intr-un mod populist nu au inteles ca reprezinta un mod falimentar de a face politica. Partidele de opozitie, care in orice tara democratica au vocatia de a reveni la guvernare la un anumit moment, sunt primele interesate sa puna ordine in economie si finantele publice", a conchis Basescu. Presedintele a mai spus ca ar fi utila crearea unei singure institutii pentru gestionarea fondurilor europene.
"Cea mai mare resursa nefolosita acum o reprezinta fondurile europene nerambursabile. Din pacate, dupa aderarea la UE ritmul accesarii fondurilor a fost foarte lent. (...) Avem totusi probleme serioase de management al proiectelor. Poate fragmentarea unitatilor de coordonare si imprastierea acestora in diverse ministere nu s-au dovedit eficiente. Ar fi poate mai util sa avem gestionarea fondurilor europene intr-o singura institutie a statului", a spus Basescu. Seful statului le-a aratat pisica parlamentarilor, precizand ca este momentul ca parlamentul sa contribuie la procesul de reformare a statului, regandindu-si propria structura in acord cu deciziile referendumului din 2009, fiind oportuna totodata si o reforma constitutionala.