Jurnalul National - Corlatean: In privinta Kosovo, ar fi gresit ca Romania sa ramana ingropata in avanposturi ca soldatul japonez in Pacific

Romania, in calitate de stat care nu a recunoscut independenta Kosovo, trebuie sa tina cont de evolutia dialogului dintre Belgrad si Pristina si sa nu ramana "ingropata in avanposturi ca un soldat japonez in Pacific", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.
Seful diplomatiei romane a facut aceasta afirmatie vineri seara, la Realitatea TV, dupa ce si premierul Victor Ponta a salutat decizia luata de Comitetul Director al Consiliului Cooperarii Regionale (Regional Cooperation Council - RCC) in privinta participarii provinciei Kosovo la reuniunile Consiliului. Seful Guvernului a exprimat sustinerea pentru dialogul Belgrad-Pristina.
"Noi trebuie sa ne uitam foarte atent la modul in care, de exemplu, evolueaza dialogul politic intre Belgrad si Pristina, intre cei doi prim ministri, unul recunoscut, altul nerecunoscut, sub patronajul sefului politicii externe UE, Catherine Ashton. Faptul ca sunt progrese, faptul ca la granita - punctul acela de delimitare - se trece, se gestioneaza si un aspect de zona de liber schimb", a aratat Corlatean. El a amintit ca Belgradul are oficiu de reprezentare in clipa de fata la Pristina, subliniind ca este vorba de "niste realitati de care si Romania trebuie sa tina cont".
"Altfel spus, ne uitam si la statele care nu au recunoscut pana acum - Slovacia, Grecia - care au facut niste gesturi. Cred ca ar fi o greseala ca Romania sa ramana undeva ingropata in avanposturi ca un soldat japonez in Pacific. Eu cred ca sunt realitati politice pe care trebuie sa le tratam cu inteligenta si cu deschidere", a indemnat seful diplomatiei romane.
Slovacia si Grecia au sprijinit Kosovo pentru aderarea la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Premierul Victor Ponta a salutat joi decizia luata de Comitetul Director al Consiliului Cooperarii Regionale (Regional Cooperation Council - RCC) in privinta participarii provinciei Kosovo la reuniunile Consiliului.
"Aceasta decizie reflecta intr-adevar caracterul inclusiv al cooperarii regionale ca instrument cu relevanta aparte in apropierea de UE a intregii regiuni a Balcanilor de Vest", a afirmat Victor Ponta, intr-un mesaj transmis cu acest prilej, potrivit Biroului de presa al Guvernului.
El a subliniat ca Romania, ca stat membru UE, "sustine activ si are intotdeauna puncte de vedere clare asupra rolului cooperarii regionale in aceasta zona in care tara noastra are expertiza recunoscuta".