Secretarul de stat pentru afaceri europene din Franta, Pierre Lellouche, a declarat la France Info ca in ciuda banilor europeni pe care ii primeste, Bucurestiul nu actioneaza pentru integrarea romilor, estimand ca in aceste conditii Romania nu poate intra in spatiul Schengen.

"De la extinderea catre Europa de Est, am descoperit ca exista in Europa 11 milioane de romi, dintre care noua milioane au pasapoarte europene. Aceste populatii traiesc in situatii scandaloase, adesea inumane in tarile lor de origine (...) Insertia lor sociala si economica nu se face. Cu toate acestea, Europa acorda acestor tari o multime de bani", a spus Lellouche, avansand, cu titlul de exemplu, suma de 20 de miliarde de euro pe care o primeste Romania de la UE in perioada 2007-2013 pentru integrare europeana, in conditiile in care Franta este un contributor net la acest buget. "Acesti bani nu sunt folositi pentru insertia" sociala a romilor, a subliniat Lellouche.
In ceea ce priveste romii din Franta, nici ei nu se integreaza, a explicat secretarul de stat. Minorii sunt organizati in retele mafiote, de prostitutie. "Rata de delincventa a crescut cu 140% in timpul primelor sase luni ale anului", a spus Lellouche. El a mentionat ca adesea sefii acestor retele traiesc in orasele din Romania si dirijeaza de la distanta retelele.
Secretarul de stat a amintit ca a fost de doua ori in Romania si a obtinut de la premierul roman promisiunea numirii unui secretar de stat pentru integrarea romilor. "Integrarea propriilor lor cetateni", a subliniat oficialul francez. El a mai amintit ca politia romana ajuta, prin cei patru reprezentanti trimisi in Franta, la combaterea acestor retele.
De unde, noteaza France Info, o mai mare fermitate afisata fata de guvernul roman, in conditiile in care, reaminteste Pierre Lellouche, Romania este candidata pentru aderarea la spatiul Schengen. Aceasta nu se va putea face in actuala situatie, a opinat secretarul de stat pentru afaceri europene, citat de France Info.
Romania si Franta s-au contrazis luni, la Consiliul Ministrilor de Externe din UE, pe tema imigratiei romilor, secretarul de stat Pierre Lellouche spunand ca responsabilitatea integrarii lor revine tarilor de origine, iar ministrul Teodor Baconschi replicand ca este nevoie de o abordare europeana.
Franta vrea ca tarile de origine, in special Romania, sa se ocupe de integrarea romilor, pentru a limita fluxurile migratorii, si cere ca tema nediscriminarii sa nu mai fie folosita drept pretext pentru lipsa de actiune. Pe de alta parte, Parisul recunoaste ca este nevoie de actiune comuna, la nivel european, dar cu precadere atunci cand e vorba de delincventa, mai ales juvenila.

Libertatea de miscare a romilor nu poate fi limitata

Intrebat, intr-o conferinta de presa, despre declaratiile secretarului de stat francez pentru afaceri europene, ministrul Teodor Baconschi a declarat ca i-a explicat oficialului francez ca libertatea de miscare a romilor nu poate fi limitata prin masuri care incalca dreptul la libera circulatie.
"I-am explicat, o data in plus, faptul ca cei noua milioane de romi despre care vorbea astazi in Consiliu si care traiesc in diverse state europene sunt cetateni europeni, ca libertatea lor de miscare nu poate fi limitata prin masuri legale care incalca dreptul de libera circulatie si cu atat mai putin administrative si ca solutia este ca UE, prin diverse programe sociale sa aloce, atat in statele de origine, cat si in statele de destinatie, sume suficiente si programe concrete, astfel incat nivelul de educatie in sanul acestor comunitati si, totodata, pregatirea lor profesionala, solutiile de locuinta, conditia lor economica sa fie imbunatatita", a precizat Baconschi.
El a subliniat ca Romania nu accepta nici incriminarea unor grupuri etnice, nici stigmatizarea lor. "Infractiunile sunt comise cu titlu individual si legea trebuie sa actioneze ca atare. Ce putem face in plus este sa intarim cooperarea intre politia romana si, spre exempu, politia franceza", a adaugat ministrul roman de externe. "Avem deja doi atasati de interne la ambasada noastra de la Paris. Ei participa impreuna cu colegii francezi la toate reuniunile unde se analizeaza situatia infractionalitatii resortisantilor romani din Franta, au datele, dar trebuie probabil sa extindem acest mecanism de cooperare, pentru ca este vorba aici in special de a proteja, in primul rand, victimele retelelor de trafic de fiinte umane si mai ales de a-i proteja pe minorii neinsotiti care sunt expusi intr-un mod inadmisibil la tot felul de privatiuni", a subliniat ministrul Baconschi.
El a adaugat ca problema este a intregii comunitati europene.
"Va trebui sa intreprindem foarte repede toate masurile necesare prin programele la nivel comunitar, pentru a da substanta acestei platforme europene pentru incluziunea sociala a populatiei roma. Nu credem ca acesta este un subiect care trebuie abordat doar la nivel bilateral (cum ar fi, spre exemplu, intre Romania si Franta, intre Slovacia si Germania etc.), este o problema europeana si trebuie sa utilizam tactica europeana pentru a o rezolva in mod gradual", a punctat seful diplomatiei romane.