Octavian STIREANU publica pe Amos News articolul 'Cazul "Art.53"', pe care -l puteti in continuare.
'Situatia din Romania capata o turnura complet noua. De la aspectele economice si sociale ale crizei se trece acum la un atentat indreptat spre esenta democratica a sistemului statal romanesc.
Mutatia o produce justificarea pe care Emil Boc a dat-o gravelor restrangeri de drepturi cetatenesti, produse prin taierea salariilor si a pensiilor.
La o intrebare ce viza explicatia masurilor luate de Guvern pentru restrangerea acestor drepturi cetatenesti, Emil Boc a raspuns ca "ordinea publica si siguranta nationala ne permit sa facem acest lucru". Altfel spus, populatia cea mai saraca a Romaniei este condamnata la saracie si faliment in numele sigurantei nationale!.
Lucrurile sunt deja mult prea grave pentru a mai fi tratate intr-un registru ironic. Drepturile si libertatile cetatenesti reprezinta inima oricarui sistem democratic. Daca si acestea sunt suspendate, inseamna ca intreg organismul social devine inert.
Asertiunea lui Boc nu este deloc intamplatoare. Drepturile si libertatile cetatenesti reprezinta un capitol care-l irita la culme pe Traian Basescu. Acesta si-a organizat propriile mecanisme de supraveghere, control, represiune si intimidare, dar n-a reusit sa stearga din Constitutie principiile relative la aceste drepturi si libertati cetatenesti. Le ocoleste, le incalca, le ignora, tot incearca sa scape de ele, dar nu reuseste sa le elimine cu totul din societatea romaneasca.
Folosirea sigurantei nationale ca pretext de impunere, prin diktat, a unor masuri anti-populare este un pas politic de o gravitate extrema pentru viitorul democratic al societatii romanesti.
Asimilarea situatiei din economie cu un razboi sau un cataclism reprezinta actul de capitulare al Guvernarii Basescu - Boc, care isi declina, astfel, orice responsabilitate si se declara neputincioasa in fata realitatii.
Acest gest mai reprezinta si prefata unor previzibile masuri de represiune impotriva grevelor si protestelor care se anunta - masuri ce vor fi luate, desigur, in numele Constitutiei si al apararii poporului, intocmai ca si Ceausescu, in decembrie 1989! "Ordinea publica si siguranta nationala ne permit sa facem acest lucru", ne-a prevenit Primul ministru, citind notitele primite de la Cotroceni.
Dar, invocarea sigurantei nationale intr-o reglementare guvernamentala de natura economica - o reglementare catastrofala, ce se doreste a fi impusa cu forta - reprezinta si un precedent extrem de periculos, pentru evolutii ulterioare ce trebuie sa starnesca de pe acum o ingrijorare de cel mai inalt grad. Pentru ca, spre ce directii poate evolua o astfel de justificare ?
La ce masuri ne putem astepta din partea actualilor guvernanti, in numele "sigurantei nationale si ordinii publice", atunci cand oamenii vor dori sa isi exprime nemultumirile, gandurile libere, frustrarile, durerile, nedreptatile si batjocura la care sunt supusi de catre o guvernare incapabila si opaca?
Care este pasul de la a taia, in numele "sigurantei nationale", drepturi castigate - precum salariul si pensia -, la interzicerea diverselor forme de manifestare a libertatii de exprimare?
Cand vor fi invocate pentru prima oara "siguranta nationala si ordinea publica" pentru a pune capat unor manifestatii, unor mitinguri sau unor voci din presa care nu convin Puterii? Basescu spune ca pensionarii care protestau in fata Palatului Cotroceni "au fost infiltrati cu grupuri de incitatori la violenta". Si ca liderii sindicali sunt responsabili de coruptie, trebuind sa renunte la a mai fi "instigatori la proteste". Acesta este nu limbajul, ci modul de gandire al unui presedinte care, intocmai ca si Ceausescu, vede peste tot infiltrati, agitatori, agenturi, dusmani ai poporului...
Precedentul care a luat nastere prin vocea lui Boc este plamadit dintr-o astfel de mentalitate totalitara. Ceea ce va urma de acum incolo este o chestiune de timp.
Nu va fi de mirare daca actuala Putere va ajunge sa-si piarda mintile complet si sa interzica opiniile si manifestarile libere ale cetatenilor care critica Puterea, punandu-i sub acuzatii penale, in numele "sigurantei nationale". Sau sa interzica ziaristi ori rubrici din presa precum cea de fata, cu "argumentul" ca instiga la revolta, sunt discriminatorii la adresa Puterii, lezeaza "siguranta nationala", pun in pericol "ordinea publica" a cetatenilor si, dincolo de toate, denigreaza si manipuleaza opiniile oamenilor cinstiti!'