Plenul Senatulului a adoptat ieri o declaratie politica cu ocazia implinirii a 50 de ani de la semnarea, la Roma, a tratatelor de infiintare a UE, in prezenta ambasadorilor tarilor membre UE si a reprezentantilor Comisiei Europene in Romania.
Senatul a adoptat declaratia in conditiile in care numarul reprezentantilor corpului diplomatic era mai mare decat cel al parlamentarilor.
In textul declaratiei citite in plen de presedintele de sedinta, liberalul Teodor Melescanu, se mentioneaza ca, uzitand instrumentele diplomatiei parlamentare, Senatul Romaniei va sprijini activ relansarea proiectului de Tratat Constitutional, care confera Uniunii "deplina personalitate juridica si trebuie sa devina punctul comun de reper al institutiilor si deciziilor comunitare viitoare".
Declaratia Senatului pledeaza pentru mentinerea politicii "usilor deschise", cu scopul de a derula sincronizat si corelat procesele de aprofundare si extindere.
Senatul sustine si aplicarea recomadarilor Consiliului European privind strategia Lisabona, reducerea birocratiei comunitare si ameliorarea legislatiei muncii, sporirea investitiilor in domeniul educatiei si cercetarii si armonizarea sistemelor de protectie sociala a somerilor.
Declaratia Senatului Romaniei vine in contextul in care, potrivit RFI, declaratia care va fi adoptata la Berlin, unde se vor sarbatori, la 25 martie, 50 de ani de la punerea bazelor Europei comunitare, este una prudenta, in care Constitutia europeana si continuarea extinderii nu sunt mentionate in mod explicit. (Dan Ghetu)