Senatorul Florian Bodog a sustinut marti, 24 septembrie 2014, in plenul Senatului, o declaratie politica cu titlul: "Franta isi va respecta angajamentele asumate fata de Romania", pe care o puteti citi in continuare.

Declaratiile de saptamana trecuta ale domnului Manues Valls, Ministrul francez de Interne, prin care domnia sa si-a exprimat rezerve cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen incepand cu data de 1 Ianuarie 2014, au fost de natura sa provoace anumite nedumeriri si chiar ingrijorare.
As dori, cu aceasta ocazie, sa intarim, de la tribuna Senatului Romaniei, faptul ca tara noastra are in continuare incredere in sprijinul partenerilor nostri francezi pentru indeplinirea acestui obiectiv major. Pozitia oficiala a Frantei, singura care poate face obiectul unor discutii serioase, este cea confirmata in prevederile Parteneriatului Strategic si a Foii de Parcurs, incheiate intre tarile noastre si semnate de catre cei doi Prim Ministi, domnii Victor Ponta si Jean-Marc Ayrault.
Apreciez, de asemenea, reactia echilibrata si constructiva adoptata de catre Ministerul roman al Afacerilor Externe cu privire la acest subiect. Tara noastra si-a indeplinit toate obligatiile care decurg din acest proces, toate criteriile tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen fiind in acest moment respectate. Decizia adoptata insa la Bruxelles va fi una politica si ea trebuie sa fie unanima.
De aceea, doresc sa invit toti factorii implicati in acest proces sa isi sporeasca eforturile pentru ca increderea partenerilor nostri europeni in capacitatea Romaniei de a-si respecta angajamentele asumate sa se consolideze, iar decizia politica sa poata fi adoptata cat mai repede si de o maniera pozitiva.
Romanii trebuie tratati asa cum se cuvine, in calitatea lor de cetateni europeni cu drepturi depline si am incredere ca acest Guvern va reusi sa duca la bun sfarsit indeplinirea unuia dintre cele mai importante obiective de politica externa asumate de tara noastra pana in prezent.