Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, in sedinta de guvern, ca Romania indeplineste toate conditiile pentru a intra in recesiune, inregistrand o scadere a PIB si in trimestrul II.

Prezent la sedinta extraordinara, Basescu le-a cerut ministrilor sa se incadreze in fondul de salarii, pentru a evita un "derapaj economic si social", si a apreciat ca guvernul ar urma sa efectueze o noua rectificare bugetara negativa, in august-septembrie.
"Dragi domni ministri, vreau sa spun un lucru care trebuie prevenit: salariile. Ma tem ca va trebui sa mai faceti o rectificare negativa, undeva in luna august, septembrie, cand considerati ca trebuie facuta. Eu nu va spun sa o faceti, va spun ce intuiesc ca se va intampla. De aceea, cred ca aceia care spera zicand 'lasa ca mergem si, fiind alegeri prezidentiale in noiembrie, in decembrie, spunem in octombrie: de unde aveti, de unde n-aveti,
dati-ne bani de salarii' ma tem ca isi asuma un risc major sa nu dea salarii in septembrie si octombrie. De aceea, rugamintea mea este sa vorbiti cu oamenii si sa va incadrati in fondul de salarii, pentru ca banii de care vorbim, de imprumut (de la FMI - n.r.), nu se pot duce decat in investitii. Daca imprumutam bani sa dam salarii, puteti sa considerati ca ne pregatim de intrare in derapaj economic si social", a spus Basescu. Totodata, presedintele a recomandat Ministerului Finantelor sa restructureze datoria publica si sa treaca la o datorie pe termen mediu si lung, prin "absorbtia excedentului de euro" de pe piata bancara, considerand ca aceasta va stimula reducerea rapida a dobanzilor.
Basescu a mai cerut Ministerului Finantelor sa asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a taxei pe valoarea adaugata, aratand ca nu este posibil ca institutia sa execute o firma pentru 50 de milioane de lei, dar fata de care are, la randul sau, o datorie de 200 de milioane de lei.

BNR trebuie sa ramana cu o rezerva de doar 2%

In acelasi timp, seful statului a atras atentia ca BNR are o rezerva de aproape 12 miliarde de euro si detine in lei echivalentul a sase miliarde de euro, care sunt bani ai bancilor comerciale, fiind obligata sa ramana cu o rezerva de numai 2% pentru ca Romania sa intre in zona Euro in 2014. Bancile sunt obligate sa constituie la BNR rezerve minime obligatorii pentru pasivele cu maturitate sub doi ani de 18% la lei si 40% la valuta.
Acesti bani "nu sunt banii BNR, ci ai bancilor comerciale, iar daca vrem sa intram in zona Euro pana in 2014, BNR trebuie sa ramana cu o rezerva de numai 2%. Deci, banii trebuie eliberati oricum in circuitul bancar si inapoiati printr-un procedeu sau altul bancilor comerciale", a completat presedintele. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale, a declarat ca BNR a avut in scenariu scaderea economiei in primul trimestru, dar sperantele se legau de a doua parte a anului, iar ingrijorarea presedintelui Basescu este fireasca pentru ca guvernul este nevoit sa anunte oficial recesiunea.

Iulie - momentul adevarului

Ministrul sanatatii, Ion Bazac, a declarat ieri ca Romania ar putea fi oficial in recesiune dupa evaluarea facuta de FMI la sfarsitul lunii iunie - inceputul lui iulie, el apreciind ca evaluarea facuta de presedintele Basescu este corecta. "Potrivit acordului Romaniei cu FMI, o evaluare a situatiei imprumutului va avea loc la sfarsitul lui iunie - inceputul lui iulie. Romania ar putea fi oficial in recesiune dupa evaluarea facuta de FMI", a spus ministrul sanatatii. In opinia sa, pentru Ministerul Sanatatii cea mai grea perioada a fost cea din mai-iunie din cauza colectarilor la fondul asigurarilor sociale de sanatate. Potrivit ministrului, la sfarsitul anului 2008 nu existau bani in fondul de rezerva al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, insa acum au inceput sa "se adune" fonduri din care ar putea fi sustinute anumite programe pentru 2009.