Remus Cernea publica pe VoxPublica articolul "Solutia filosofului Karl Popper de a-i anihila pe Elena Udrea si pe ceilalti promotori ai pseudo-democratiei", pe care il puteti citi in continuare prima parte.
Filosoful britanic Karl Popper, binecunoscut pentru "Societatea deschisa si dusmanii ei", atragea atentia asupra faptului ca, pentru ca o democratie sa functioneze si sa nu alunece spre autoritarism si abuz de putere, institutiile trebuie construite in asa fel incat acei decidenti care sunt incompetenti sau rau intentionati sa nu poata sa strice prea mult. Acest lucru inseamna o foarte buna echilibrare a puterii si trasarea unor limite clare ale ariei de exercitare a puterii pe care nimeni sa nu le poata depasi. Dezechilibrul intre puterile statului si insuficienta conturare a limitelor de decizie a politicienilor si institutiilor creste periculos riscul alunecarii spre arbitrariu, acte discretionare si autoritarism. Este ceea ce vedem cu pregnanta in ultimii ani ca se petrece in Romania, acum mai mult decat oricand dupa decembrie 1989.

Elena Udrea s-a dovedit in repetate randuri un monument de incompetenta si o sursa constanta de "actiuni neprincipiale". Simplul fapt ca un astfel de personaj a obtinut creditul electoral din partea cetatenilor romani care au votat-o intr-un colegiu din capitala, da masura precaritatii culturii democratice si usurintei cu care manipularea politica poate orbi categorii largi de cetateni. Prezentul sumbru pe care il traim astazi sub administratia Traian Basescu - PDL este indeosebi consecinta directa a votului de la scrutinele din 2007 incoace (incepand cu referendumul pentru suspendarea presedintelui).
Actuala putere a sfasiat in profunzime substanta societatii romanesti. Standardele necesare functionarii unei democratii, macar la un nivel minimal, au fost, rand pe rand, prabusite. Deciziile economice sunt incoerente si lovesc violent in libera initiativa. Dialogul social a ajuns cvasi-inexistent. Domenii vitale precum sanatatea, educatia si cercetarea stiintifica sunt tratate iresponsabil si in masura sa fie aduse la ruina. Presa este haituita. Haosul si lipsa de perspective au devenit endemice. Oamenii simpli sunt vulnerabili mai mult decat oricand fata de deciziile politice iar loviturile asupra lor sunt sistematice si deosebit de dure, rapindu-le multora drepturile, inclusiv dreptul la viata. Colapsul este generalizat, sansele veritabile de mai bine in viitorul apropiat in Romania au ajuns aproape nule. Toate acestea pe fondul unei risipe si al unei administrari iresponsabile a fondurilor publice. Pentru ca distantarea fata de democratie, prosperitate si civilizatie a Romaniei sa fie radicala vedem cum se perfectioneaza la fiecare nou scrutin o adevarata industrie de cumparare de voturi si frauda electorala. Va trebui sa treaca mult timp si va fi nevoie de rabdare si de masuri politice complexe pentru a repara ceea ce se distruge vertiginos sub guvernarea Emil Boc..