Cristian Tudor Popescu publica in Gandul articolul: "Un interlop politic".
T. Basescu are grija sa ma contrazica ori de cate ori imi spun ca nimic din ce declara nu ma mai poate face sa tresar. Dupa numai cateva saptamani de la tampeniile ceausistoide debitate in legatura cu regele Mihai si maresalul Antonescu, iata ca presedintele Romaniei reuseste o noua declaratie de tip securisto-comunist.
Abia facuse dl. presedinte niste vorbiri care puteau fi calificate ca responsabile, respingand zvonul, lansat de politicieni, nu de presa, ca se vor mari salariile si pensiile de la 1 octombrie. Probabil ca o nevoie interna, de o natura aproape fiziologica, sa mai "tranteasca" una groasa il taie in astfel de momente: chiar daca PSD si PNL, reunite in Alianta USL vor aduna peste 50% din voturi la alegerile din 2012, T. Basescu anunta ca va refuza sa desemneze un prim-ministru de la USL pentru ca sunt alianta si nu partid, iar in Constitutie scrie "partid". Nu stiu daca am vazut vreodata o "interpretare" mai carciocar rauvoitoare a Constitutiei din partea unui om cu asemenea pozitie in stat. Pentru orice ins cu proprietatea semnificatiilor si cu bun simt, "partid" in alegeri inseamna orice formatiune preelectorala inregistrata la tribunal sub nume propriu - asa cum au fost Conventia Democrata, Alianta Dreptate si Adevar si este Uniunea Social Liberala. Atata vreme cat pe buletinul de vot scrie USL, si nu PSD sau PNL, USL este "partidul" ales sau nu de cetateni.

Cu ranjetul bine cunoscut, T. Basescu ii invita pe social-democrati si liberali sa fuzioneze, altfel nu ii baga in seama. O ineptie agresiva, antidemocratica - cu exceptia FSN in 1990, niciun partid nu a reusit sa obtina de unul singur peste 50% din voturi, iar aliantele care au guvernat din 1996 incoace s-au constituit fara ca PNL, PNTCD, PD, PSD, UDMR sau PC sa le treaca prin gand sa fuzioneze.
Bineinteles ca T. Basescu stie toate astea. Dar pentru d-sa. orice mijloc e bun pentru a fi la putere - iar acesta e un principiu comunist sau nazist - Lenin, Hitler sau Gheorghiu-Dej au fost inainte de toate niste pucisti. Asa cum in 1996 au existat voci la PDSR care propuneau folosirea fortei armate pentru a bloca accesul Conventiei la putere, T. Basescu si gasca lui din PDL anunta, prin impingerea insistenta a votului prin corespondenta si aceasta declaratie de interlop politic a distinsului presedinte, ca nu se vor da in laturi de la nimic pentru a se mentine la putere. Si, in acelasi timp, ca nu s-au dat in laturi, la precedentele alegeri - pentru prima data, T. Basescu ma determina sa ma gandesc serios la un furt electoral petrecut in 2009.
Pe derbedeul de cartier aflat in fruntea statului spre mandria noastra, a tuturor, il vad in stare sa declanseze si un razboi cu sabii si bate, ca la Deta, pentru a-si pastra suprematia. Numai ca nu stiu cine i-ar raspunde la astfel de comenzi in conditiile de disolutie a autoritatii care face victime in fiecare zi in Romania.