Sambata, 16 Octombrie 2010, a avut loc, la Sala Palatului din Bucuresti, Congresul extraordinar al PSD, la care au participat peste 5000 de delegati.
Comitetul Executiv al PSD si Liga Alesilor Locali social-democrati au dezbatut vineri programul de guvernare al partidului si modificarile la statut. Cele doua documente au fost validate sambata de Congresul PSD, care a fost precedat de o reuniune a Consiliului National.
In cadrul Congresului extraordinar al PSD s-au adoptat programul de guvernare "Romania corecta, Romania sociala" si o serie de modificari la statut. Cea mai importanta modificare este schimbarea modului de alegere a presedintelui partidului, care din 2014 va fi ales prin votul tuturor membrilor, in acelasi mod urmand sa fie desemnat si candidatul partidului la alegerile prezidentiale.
Totodata, la statut au fost operate modificari si in ceea ce-i priveste pe vicepresedinti, numarul acestora urmand sa se majoreze de la 15 la 18, o parte dintre ei fiind alesi pe regiuni de dezvoltare. O alta modificare importanta o constituie cooptarea in cadrul Consiliului National al PSD a 125 de membri care provin din structurile de femei, tineret, seniori sau Liga Alesilor Locali.