Colette Avital s-a nascut in Romania, la 1 mai 1940, si a plecat in Israel, impreuna cu parintii, la varsta de zece ani.
Si-a inceput activitatea in Ministerul israelian de Externe ca functionar, ulterior ocupand numeroase posturi, printre care si cel de ministru plenipotentiar la Paris, ambasador in Portugalia, consul general la New York si adjunct al directorului general in Ministerul de Externe.
In 1999, a fost aleasa in Parlament pe listele Partidului Muncii. Ea vorbeste, in afara de ebraica, engleza, franceza, germana, portugheza, italiana si romana.
In afara de Avital, luna trecuta si-a anuntat candidatura la presedintie si deputatul Likud Reuven Rivlin, iar vicepremierul Shimon Peres ar putea fi al treilea candidat la functia de sef al statului.
Avital a anuntat ca beneficiaza de sustinerea electorala a grupului Partidului Muncii din Knesset, desi exista unii deputati de stanga care il vor sustine pe Shimon Peres, membru al formatiunii Kadima si favorit in cursa pentru conducerea statului.
"Daca exista cineva care considera necesara sustinerea cuiva care ne-a tradat si ne-a infipt un cutit in spate, regret acest lucru", a spus Avital referindu-se la plecarea lui Peres din Partidul Muncii pentru a se inscrie in formatiunea Kadima, infiintata de fostul premier Ariel Sharon. "Ii recunosc meritele lui Peres, dar si au am avut contributiile mele", a adaugat deputata.
De altfel, candidatura deputatei de origine romana este sustinuta si de Shulamit Aloni, fost reprezentant in Knesset al partidului Meretz. "A venit vremea sa fim reprezentati de o femeie la conducerea statului", a argumentat Shulamit Aloni.
Functia de presedinte al Israelului este onorifica, iar mandatul actualului sef al statului, Moshe Katsav - acuzat de o serie de delicte sexuale -, va expira in august. Presedintele Israelului este desemnat prin votul membrilor Knessetului. n