Nemaifiind parlamentar si apropiindu-se de inteleapta varsta de 60 de ani, Petre Roman a declarat - intr-un interviu realizat de Mediafax - ca a inceput sa faca investitii in domeniul energiei si al constructiilor marilor complexe imobiliare si ca are mai mult timp pentru lecturi, cariera universitara si excursii in natura. Cat despre activitatea politica, Roman a spus, intr-un interviu pentru Mediafax, ca planul sau, Polul Social, n-a reusit inca din cauza opozitiei PSD si a subliniat ca ar fi dispus sa colaboreze cu presedintele Traian Basescu la un proiect national. Astfel, fostul premier i-a propus sefului statului sa lanseze, de comun acord cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu partidele, o initiativa pentru un proiect national al Romaniei, care priveste "integrarea in realitate".
Pe de alta parte, el i-a mai recomandat sefului statului sa vada, atunci cand incearca sa atraga atentia asupra deficitului de coerenta a actiunii guvernamentale, si realitatea. "Daca actiunea guvernamentala nu este coerenta, in spatele ei este o incoerenta a politicii celor care formeaza coalitia", a spus Petre Roman.

Roman prevesteste vremi politice tulburi

Referitor la starea interna a politicii romanesti actuale, Petre Roman a afirmat ca o vede, uneori, cu mare ingrijorare, pentru ca Romania nu are "o politica care sa fie capabila sa sustina functionarea normala a societatii". "Ne aflam intr-un moment de cumpana", a precizat Roman, adaugand ca "fara un program, fara o viziune la nivel national si cu partide populiste Romania nu va culege roadele acestei uriase sanse care este integrarea europeana". El a spus ca exista deficite grave in ceea ce priveste statul de drept, birocratia, siguranta cetateanului si justitia si a explicat ca aceasta situatie scapata de sub control se datoreaza "conducerii politice a tarii, unde exista lipsa de competenta si foarte mult clientelism".
Fostul premier a conchis ca, in contextul anticipatelor, si agenda politica din toamna "va fi una turbulenta" si care, chiar daca "va fi legata de integrare", va fi marcata de "disensiuni agravate intre componentele actualei Coalitii de guvernare".