Autoritatile americane examineaza legaturile lui Roman Abramovici cu Kremli-nul, in cadrul unei anchete privind suma de 2,3 miliarde de dolari cu care o companie controlata de miliardarul rus a preluat compania americana Oregon Steel.
Expertii de la Washington afirma ca anchetatorii americani care analizeaza contractele straine vor incerca sa afle daca tranzactia lui Abramovici, anuntata luna trecuta, a beneficiat de sustinerea guvernului rus.
Abramovici este banuit ca ar avea legaturi cu presedintele rus Vladimir Putin. Compania rusa producatoare de otel Evarz este controlata de Abramovici si Aleksandr Abramov, directorul grupului. Evarz si Oregon Steel afirma ca intentioneaza sa supuna voluntar tranzactia atentiei Comitetului pentru Investitii Straine care verifica toate contractele din punctul de vedere al securitatii statului.
Daca va fi aprobata, tranzactia va fi cea mai importanta fuziune rusa a unei companii americane. Companiile au declarat ca nu se asteapta ca tranzactia sa fie blocata. Oregon Steel nu a fost considerata o companie care ar putea suscita un interes special. Insa avocatii specializati in astfel de cazuri spun ca administratia americana ar putea cerceta relatia lui Abramovici cu Kremlinul. "Administratia nu are nevoie sa stie fiecare activ (controlat de Abramovici), dar ceea trebuie sa afle este daca Evraz este detinut, controlat sau influentat de interese ruse sau ale altor guverne", afirma Daniel Lucich, fost oficial in cadrul Trezoreriei americane.
Casa Alba este tot mai ingrijorata din cauza politicilor economice ale Rusiei si a nerespectarii principiilor democratice.