Ultima Ora: Vesta anti-glont a opozitiei (Autor: Octavian Stireanu)
Distributia candidaturilor USL la locale cuprinde o premiera: absenta PSD de pe jumatate din harta electorala a tarii. Pentru prima data in acesti 20 de ani de alegeri democratice, social-democratii nu vor avea candidati proprii in jumatate dintre circumscriptiile electorale judetene si ale municipiilor resedinta de judet. Prin simetrie, s-ar putea spune ca si PNL se afla in fata aceleiasi situatii, dar, totusi, greutatea absentei acestuia de pe harta electorala este mai mica decat aceea a social-democratilor, care au fost prezenti tot timpul cu candidati cu sanse in absolut toate judetele si localitatile tarii.
Prima concluzie importanta care s-ar desprinde din acest lucru este ca obiectivul comun al USL depaseste ca importanta interesele sectoriale ale fiecarui partid in parte si ca partidele aliantei par dispuse la sacrificii interne deloc neglijabile pentru a-si atinge scopul suprapartinic.
Intelegerea acestui fapt de catre toti militantii cu veleitati de candidaturi, care au ramas pe dinafara listelor, din toate partidele componente, este o conditie importanta a rezistentei USL in infernala cursa electorala care deja a inceput. Lucrurile vor deveni si mai complicate in cazul candidaturilor pentru parlamentare. Acela va fi, de fapt, adevaratul test de anduranta al aliantei, amplificat de foarte probabila reducere la 300 a numarului de parlamentari.
In aceasta eventualitate si daca USL va obtine majoritatea mandatelor la alegerile din 2012, partidele acestei aliante vor avea la putere mai putini parlamentari decat au acum in opozitie. La alegerile din 2008, PSD, PNL si PC au obtinut impreuna 256 de mandate, iar PDL si UDMR doar 197. Si, totusi, ultimele doua, desi invinse in alegeri, conduc tara !
In ipoteza unor alegeri pentru 300 de parlamentari si a obtinerii de catre USL, dupa redistribuiri, a unei majoritati de, sa zicem, 53 la suta din mandate, aceasta alianta ar urma sa aiba in jur de 160 de parlamentari, fata de 2008, cand au avut 256. Stabilirea diferentei va fi destul de dureroasa, intrucat, din start, numarul candidatilor va fi redus drastic, iar al admisilor si mai si. Daca, in 2008, PSD a avut 471 de candidati, acum va avea doar 150 candidati, din care vor reusi maximum 80.
Aceasta aritmetica nu poate fi ocolita din nicio strategie electorala a opozitiei, pentru ca pune de la sine o problema cardinala: Cine vor fi candidatii care vor trece filtre atat de severe pentru a obtine investitura? Cu cine vor defila partidele din opozitie? Care vor fi cei mai buni dintre cei buni, de ale caror prestatie, pregatire, prezenta publica, probitate morala si competenta se vor lega sperantele a milioane de romani?
Batalia se va da pe fiecare colegiu, unu la unu, precum in duelurile medievale. Actuala putere stie bine ca nu are nicio sansa la votul pe lista, care va reflecta, in marjele respective, scorul din sondaje. De aceea, liderii PDL isi pun speranta, pe langa furturi si fraude, in candidaturile nominale. Ei spera ca suma rezultatelor la individual sa fie mai mare decat daca s-ar candida pe liste, unde s-ar manifesta votul politic.Daca sondajele crediteaza acest partid cu 20 la suta, liderii PDL spera ca, prin vot uninominal, sa stranga mandate mai multe decat acest procent.
Importanta calitatii umane a celor care vor fi desemnati candidati ai USL are o dubla miza. Pe de o parte, este vorba de caracterul celor in cauza, de a rezista ofertelor lui Basescu la tradare. Acesta n-a ezitat sa-i spuna in fata, la Cotroceni, lui Crin Antonescu sa tradeze, darmite pe din dos, dupa incheierea alegerilor, diferitelor cartite ajunse pe liste.
Pe de alta parte, este esential ca numarul mandatelor celui mare din partid din USL - prezumat a fi PSD - sa fie mai mare decat numarul mandatelor PDL. Aceasta l-ar obliga pe Basescu sa intre in propria logica, potrivit careia la el nu conteaza scorul aliantei, ci al partidului majoritar. Daca PSD va obtine maximum de mandate, adica jumatate din mandatele intregului USL, respectiv 80, acestea vor reprezenta 26 la suta din totalul Parlamentului. Tinta care este pe deplin abordabila pentru PDL. Iar daca acesta va avea cu un mandat in plus fata de PSD, Basescu va hahai din nou: "I-am mai ciuruit o data!"...
E bine de reamintit aceste cifre. Si de luat aminte unde pot duce orgoliul, vanitatea si, pana la urma, lipsa de responsabilitate si de viziune politica a unor politicieni. La acea ora, se stia ce hram poarta Basescu. Iar daca liderii de atunci ai celor trei partide faceau, pe loc, la cald, in noaptea alegerilor, un bloc rapid, compact si impenetrabil impotriva lui Basescu, acesta nu avea ce face, pentru ca nu exista timp sa se nasca solutia oastei de stransura a UNPR.