Constantin Gheorghe publica pe blog articolul "Revolutia lui Basescu, revolutia lui Iliescu", pe care il puteti citi in continuare.
'Incepe sa devina din ce in ce mai clar ce vrea Basescu, in acest al doilea mandat: o revolutie. Daca Iliescu a avut revolutia lui, de ce sa nu aiba si el, Iubitul Conducator si Mare Machitor, o revolutie? Cu ce sa intre el in istorie? Cu Nuti pe genunchi, cu casa din Mihaileanu, cu incendiul din portul Rouen, cu buful cu supraelastic sau cu dosarul Flota de gat? Si atunci, ce si-a zis el? "Am nevoie de o revolutie!"
Cum revolutia care a readus Romania la democratie si in comunitatea euro-atlantica era deja adjudecata de Ion Iliescu, iar intoarcerea pe fata la totalitarism, imposibila, ce-i mai ramanea bietului aspirant la un loc in cartea de istorie? O revolutie neo-liberala!
Daca veti analiza cu atentie masurile introduse de guvern, care exced retetele FMI, si unele au fost cerute de Bucuresti, spre surprinderea aceluiasi Fond, nici el foarte social in gandire, veti vedea ca ele sunt o forma radicala de neo-liberalism. Multi spun ca ar fi vorba de un experiment occidental, sa vada aia din Germania, Franta si alte tari cu sisteme sociale extinse pana unde se pot intinde cu anularea avantajelor sociale. Nu cred aceasta varianta. Nimeni nu-i atat de tampit sa faca astfel de experimente intr-o constructie in care se afla si el, si risca sa-i cada in cap sandramaua, in caz de esec.
Cel mult vom ajunge un soi de exemplu negativ: "vedeti ce se intampla in Romania, daca au mers prea departe cu demantelarea statului social?" Sigur, nemtii si altii ca ei propavaduiesc un soi de disciplina financiara cazona in materie de finante publice. Doar ca madam Merkel tocmai si-a luat-o grav de la electorat in alegerile de duminica, din orasul-land Hamburg, unde social-democratii au majoritatea absoluta! Si e doar inceputul! Deja alianta guvernamentala nu mai are majoritate in Bundesrat. Si in Franta socialistii sunt pe val. Iar pendulul, in Europa, se pregateste sa treaca din nou la stanga.
Ne place sau nu, din pricina proastei calitati a celor trimisi de noi in Parlament, niste dementi au impus acestei natiuni o schimbare, cu care ea nu are cum fi de acord. Degeaba incearca Basescu sa ne vanda azi aceasta schimbare silnica in sos de reforme europene. Nicio legatura! Asta e pericolul care pandeste democratia intr-o tara lipsita de cultura politica si civica. Din pacate...'