Cotidianul.ro informeaza : Presedintele Romaniei, pus la punct de magistrati
AMR si CSM critica dur Constitutia "Basescu"
Presedintele Traian Basescu a semanat vant si acum culege furtuna. Asociatia Magistratilor din Romania si Consiliul Superior al Magistraturii nu accepta jocul electoral si de imagine al lui Traian Basescu concretizat prin asa-zisul proiect de revizuire a Constitutiei. Puteti citi in continuare a treia parte a analizei magistratilor.

III. Modificarea art. 124 alin. 4 din Constitutie - Raspunderea judecatorilor se reglementeaza prin lege organica
Introducerea acestui nou alineat este fundamental gresita.
Se are in vedere in primul rand asezarea in cuprinsul actului, respectiv obiectul de reglementare al art. 124 care se refera la infaptuirea justitiei, fiind enuntate trei principii clare si limpezi privind independenta justitiei, cerinta structurala a statului de drept.
Or, acest text nici macar nu instituie raspunderea magistratilor (necesara in mecanismul complex al realizarii independentei sistemului judiciar), ci stabileste categoria de lege care reglementeaza aceasta raspundere.
O asemenea reglementare privind categoria de lege apare, de asemenea, inutila, avand in vedere dispozitiile art. 73 alin. 3 lit. s ind. 1, introduse prin proiectul legii de revizuire, el insusi gresit din moment ce conditiile raspunderii materiale a judecatorului trebuie stabilite la nivel de principiu prin acte juridice la nivelul normativ cel mai inalt, asa cum de altfel Romania s-a obligat institutional a proceda.
Trebuie subliniat si faptul ca in Sectiunea I Instantele judecatoresti a Capitolului VI Autoritatea judecatoreasca, care se refera numai la instante si la judecatori, o reglementare care sa-i priveasca pe procurori nu se justifica.
Dispozitiile art. 124 din Constitutie se refera la infaptuirea justitiei. Or, justitia se realizeaza, potrivit art. 126 din Constitutie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie si instantele judecatoresti.
Sectiunea a 2-a din acelasi capitol se refera la Ministerul Public, la rolul acestuia si la statutul procurorilor.
Prin absurd, daca dispozitiile art. 124 se vor modifica, se mai ridica o reala problema, respectiv cea potrivit cu care numai judecatorii de la alin.3 se supun Constitutiei, legii si deciziilor Curtii Constitutionale si raspund daca nu se supun, potrivit legii organice? Procurorii prevazuti la alin. 4 alaturi de judecatori, in sensul ca raspunderea acestora se stabileste prin lege organica, nu ar trebui prevazuti si la alin. 3? Procurorii cui se supun?