Agenda : Referendum 2012: Crin Antonescu decide daca-l aduce inapoi la Cotroceni pe Traian Basescu

Presedintele interimar Crin Antonescu e pus intr-o situatie interesanta - ce va face? Promulga Legea referendumului sau o retrimite in Parlament, lasand ordonanta de urgenta a lui Victor Ponta sa ruleze la 29 iulie? Daca in cazul OUG, rezultatul referendumului e dat de votul majoritatii celor care se prezinta la urne - multi, putini, cati or fi ei, in cazul legii - zice Curtea Constitutionala - pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la urne 50% plus unul din numarul persoanelor cu drept de vot din Romania. Cu alte cuvinte, daca n-ai 9 milioane de oameni la urne, indiferent cum voteaza la referendum, la revedere, Traian Basescu se reintoarce la Palatul Cotroceni!

o Crin Antonescu: Legea vine la promulgare, cand voi avea intreaga documentatie, ma voi pronunta! Cetateanului Crin Antonescu i se pare insa corecta ordonanta

"Am sentimentul ca nu s-a inteles foarte clar despre ce e vorba. Exista pe de o parte o OUG care se refera la referendum. Ceea ce Curtea Constitutionala a Romaniei a discutat azi si s-a pronuntat e un proiect legislativ votat in cele doua camere ale Parlamentului si supus avizului de constitutionalitate de un grup politic, ajuns la curte pe traseul absolut normal. CCR a spus ca acel proiect este constitutional, ceea ce nu inseamna ca in continutul ei OUG nu e constitutionala sau ca alte formule nu sunt constitutionale. S-a facut confuzia cu ideea ca ar fi spus CCR ca asa si numai asa e constitutional. Legea vine la promulgare, cand voi avea intreaga documentatie ma voi pronunta.
Eu nu fac niciun secret ca din punctul meu de vedere, al cetateanului Crin Antonescu, continutul si formula OUG ca rezultatul refedendumului e dat de votul majoritatii care se prezinta e unul corect. Stim ca este si unul constitutional, dintr-o decizie a CCR pe o formula similara, in 2007, in vigoare pana azi. Acesta e punctul meu de vedere personal. In acest moment, suntem in situatia in care o lege sta la promulgare, o OUG e in vigoare si face efecte, avand si ea un continut declarat in 2007 constitutional. Si o varianta si alta sunt constitutionale, ele nu se contrazic", a afirmat marti seara, alunecos, ca un politician rasat, Crin Antonescu, pe langa multe alte mesaje - somnifer, de genul"Garantez respectarea Constitutiei".

o Curtea Constitutionala s-a pronuntat marti pe lege. Conditia prezentei la vot il poate reinscauna presedinte pe Traian Basescu

"Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", s-a pronuntat marti pe obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 71 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al PDL.
Ce spune ordonanta lui Victor Ponta? "Avand in vedere necesitatea asigurarii unui proces electoral coerent, toate acestea vizand interesul public si constituind o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata" etc. "Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (...) demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum." Nimic despre... prezenta la vot!
Decizia de marti a Curtii Constitutionale a Romaniei il poate reinscauna presedinte pe Traian Basescu, daca nu se depaseste pragul critic, referendumul e invalidat. Sa ne aducem aminte - la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, din 19 mai 2007 s-au prezentat la urne 44,45% dintre alegatori!

o Guvernul Romaniei se angajeaza la respectarea deciziei CC. Cand o face - inainte sau dupa 29 iulie?

"Guvernul Romaniei considera fireasca decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului si se angajeaza la respectarea acesteia. Guvernul Romaniei considera ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata astazi de Curtea Constitutionala", a anuntat Executivul condus de Victor Ponta. Intrebarea este... cat de repede? Inainte sau dupa 29 iulie?
Dealtfel, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, dar si Ministerul Administratiei si Internelor s-au grabit sa anunte ca referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului. Se stie deci deja urmatoarea mutare a presedintelui interimar Crin Antonescu - retrimite legea, cu tot cu avizul CCR, in Parlament, ca are dreptul?

o Votul popular potrivnic lui Traian Basescu e previzibil, insa PDL se agata de decizia CCR ca de ultima sansa ca sa-l aduca inapoi ca presedinte

Cristian Preda: "Decizia CCR referitoare la conditiile in care e validat referendumul(participare de 50%+1 din votantii de pe liste) trebuie pusa in aplicare fara intarziere. Invocarea unei ordonante de urgenta cu acelasi continut care ar anula decizia CCR, este in acest moment o sursa de anarhie"
Monica Macovei: "Cer guvernului Ponta sa anuleze imediat OUG nr 41 din 5 iulie care are o prevedere contrara deciziei de astazi a Curtii Constitutionale. Ii cer lui Ponta sa-si respecte promisiunea ca va pune imediat in aplicare deciziile CCR", ca sa-i citam pe doi dintre cei mai vocali sustinatori ai lui Traian Basescu.