Restructurarea Guvernului scoate in evidenta izolarea politica la care se autocondamna PD. Luni seara, partidul a refuzat sa-si trimita reprezentatii pentru a discuta despre reducerea numarului de secretari de stat.

Absenta reprezentantilor PD de la intalnirea ce a avut loc luni seara la Palatul Victoria este justificata de democrati prin faptul ca o reuniune pe tema reducerii numarului secretarilor de stat nu avea sens, pentru ca raportul de forte al celor patru partide ale Coalitiei era deja stabilit in Guvern. In plus, dupa cum a declarat liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu (foto), nu a existat o convocare oficiala a partidelor din cadrul Coalitiei.
Radulescu considera ca ar fi fost nevoie mai intai de reuniuni politice ale Aliantei si ale Coalitiei, in sedinte ale CNC, dupa care se putea organiza o intalnire tehnica a reprezentantilor celor patru partide. "Intai s-ar fi putut organiza reuniuni pentru a vedea unde ne putem dispensa de un secretar de stat, de un sef de agentie, unde se pot face reduceri sau comasari. Apoi puteam sa vedem daca se mai respecta procentele", a declarat Radulescu.
Deputatul democrat sustine ca prin reuniunea de la Guvern in care s-au sta-bilit numarul secretarilor de stat pentru fiecare partid "s-a pus carul inaintea boilor". "Daca privim strict aritmetic, ne indepartam mult de intelesul real al eficientizarii activitatii Guvernului. Este nevoie de o reducere functionala, nu aritmetica, a secretarilor de stat", a spus el. Reprezentantul PD a apreciat ca liderii partidelor Coalitiei trebuie sa aiba in vedere "functionalitatea unei noi structuri a Guvernului, mai eficienta, care sa apese mai putin pe banul public".
Doar PC isi pastreaza toti secretarii de stat
Reprezentanti ai PNL, UDMR si PC au propus la reuniunea de la Palatul Victoria de luni seara ca numarul de secretari si de subsecretari de stat sa ajunga la 51, fata de 82 cati sunt in prezent. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat ca aceasta semnifica o redu-cere cu aproximativ 35% a numarului secretarilor si subsecretarilor de stat, in conformitate cu solicitarea formulata de premierul Calin Popescu-Tariceanu saptamana trecuta. El a precizat ca propunerile facute la discutia tehnica de luni vor fi prezentate saptamana viitoare CNC al Coalitiei, care va lua o decizie. Motreanu a mai spus ca, desi fusesera invitati, democratii nu au participat la intalnire, el explicandu-si absenta acestora prin faptul ca, probabil, nu au avut mandat in acest sens.
Vicepremierul PC, Bogdan Pascu, a declarat ca reprezentantii Coalitiei au convenit ca toti cei opt secretari de stat numiti de conservatori in Executiv sa-si mentina posturile, in timp ce PNL ar urma sa aiba 20 de secretari de stat, PD - 14, UDMR - 8.