Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca va restructura aparatul guvernamental dupa semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei in Uniunea Europeana, prevazuta pentru 25 aprilie. In plus, premierul a readus in discutie tema anticipatelor, afirmand ca opteaza pentru anticipate numai in cazul in care coalitia ramane fara o majoritate parlamentara sigura.
Seful Executivului a declarat ieri ca, dupa semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, la nivel guvernamental va avea loc o restructurare, dar care nu va bulversa aparatul administratiei centrale.
Premierul Tariceanu a precizat ca, prin aceste modificari, aparatul birocratic va fi verificat mai atent, pentru ca este “stufos si greoi“, si va deveni un aparat mai flexibil si mai eficient decat cel de astazi.
Premierul a reclamat numarul mare de agentii si de autoritati care se gasesc in subordinea sa si pe care vrea sa le reorganizeze. Seful Executivului a precizat ca demersurile luate in acest sens nu trebuie sa blocheze activitatea guvernamentala, pana la indeplinirea tuturor obligatiilor asumate in procesul de integrare europeana. Restructurarea nu vizeaza si modificari la nivel de Cabinet, deoarece Tariceanu este de parere ca Romania nu are “un Guvern cu prea multi ministri sau cu prea multe ministere“.

Nu e majoritate, atunci anticipate

Tariceanu a atacat si problema alegerilor anticipate. El a declarat ca va opta fara rezerve pentru alegerile anticipate daca se va constata ca actuala coalitie guvernamentala nu are o majoritate suficienta pentru indeplinirea programului de guvernare. Premierul a precizat ca este preocupat de faptul ca, spre deosebire de Camera Deputatilor, in Senat coalitia nu are majoritate confortabila.
Tariceanu a contestat situatia anormala a conducerii celor doua Camere ale Parlamentului, detinuta de reprezentanti ai PSD, care nu da coerenta sistemului de functionare a Parlamentului. In acest sens, premierul Tariceanu a precizat ca in democratiile parlamentare presedintii celor doua Camere apartin majoritatii parlamentare, si nu Opozitiei.
In ceea ce priveste colaborarea cu presedintele Traian Basescu, Tariceanu a spus ca este excelenta.

Premierul solicita ajutorul liberalilor

Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit ieri cu parlamentarii PNL pentru a le solicita sprijinul in proiectele guvernamentale ce privesc reforma in justitie, strategia anticoruptie si demersurile pentru integrarea in UE. Prim-ministrul a discutat si problema proiectului de lege cu privire la declaratiile de avere. Premierul le-a explicat reprezentantilor PNL ca adoptarea proiectului va constitui un semnal politic clar, pe plan extern, in ceea ce priveste strategia anticoruptie. Seful Executivului a precizat ca trebuie evitata “plasa“ intinsa de parlamentarii din PSD, care urmaresc ca obiectiile lor la aceasta lege sa fie sustinute si de catre PNL. O alta problema semnalata de premier a fost cea a autostrazilor. Tariceanu le-a spus parlamentarilor ca Romania are nevoie de doua autostrazi si se incearca obtinerea de fonduri din afara UE pentru finalizarea lor.