Reformarea PSD, partid aflat acum in opozitie, va fi demarata tot de vechile structuri interne si tot la indicatiile lui Ion Iliescu. Conducerea PSD a hotarat sa repuna in drepturi Delegatia Permanenta a partidului, suspendata inainte de alegeri, decizie luata intr-o sedinta la care a participat si Ion Iliescu in calitate de invitat.
Presedintele PSD, Adrian Nastase, a precizat ca in cadrul discutiilor s-a pus si problema formarii unei alte Delegatii Permanente, dar acest lucru nu ar fi posibil din punct de vedere statutar. Concluzia forului de conducere a PSD a fost ca cea mai buna formula atat din punct de vedere statutar, cat si al trecerii de la perioada de defensiva la o perioada de ofensiva politica este repunerea in drepturi a Delegatiei Permanente. Adrian Nastase a aratat ca fosta structura, Biroul Coordonator, a avut un rol foarte bine determinat, de pregatire a alegerilor si de derulare a campaniei electorale. “Campania electorala s-a incheiat, alegerile au avut loc, deci Biroul Coordonator nu mai avea obiectul muncii“, a afirmat presedintele PSD, adaugand ca reinstituirea Delegatiei Permanente ca formula de conducere executiva la nivelul PSD va da “acea claritate si unicitate a mesajului din punct de vedere al actiunii politice“.

Pregatiri “constructive“ de lupta

Delegatia Permanenta a PSD a stabilit si calendarul actiunilor partidului in perioada ianuarie-aprilie, urmand ca in cursul zilei de astazi sa aiba loc la Bucuresti o intalnire cu primarii de municipii ai partidului. Joi si vineri va avea loc la Sinaia intalnirea grupurilor parlamentare ale PSD, in cadrul careia vor fi abordate probleme legate de strategia parlamentara si politica a partidului in perioada urmatoare. Cel mai probabil, congresul partidului va avea loc la 3 aprilie si va fi precedat cu o zi de Consiliul National.
Tot ieri s-a decis crearea unui forum deschis in partid care sa permita, inclusiv sub forma dezbaterilor pe siteul PSD, preluarea semnalelor si ideilor privind activitatea partidului atat din interior, cat si din segmente ale societatii civile sau din randul simpatizantilor.
“Actiunile din perioada urmatoare la nivelul PSD vor urmari crearea unui partid de opozitie puternic si constructiv“, a afirmat Adrian Nastase, mentionand ca activitatea viitoare nu se doreste a fi una strict negativa la adresa actualului Guvern. El a subliniat ca se va urmari si evitarea “demonizarii“ partidului.

Iliescu, “guest star“

La reuniunea Delegatiei Permanente a PSD a participat si Ion Iliescu, in baza invitatiei congresului de a reveni in conducerea partidului, dar si in calitatea sa de presedinte al grupului parlamentar din Senat, a adaugat Adrian Nastase.
Ion Iliescu a declarat la iesirea din sediul PSD ca a participat atat in calitate de invitat, cat si de membru al Delegatiei, avand in vedere ca presedintii grupurilor parlamentare ale PSD sunt in mod automat si membri ai Delegatiei Permanente.