Reprezentantii Institutului pentru Politici Publice (IPP) sustin ca au primit scrisori continand acuzatii si amenintari din partea unor parlamentari, respectiv din partea secretarului general al Camerei, Mihai Ungheanu, in urma publicarii raportului cu cheltuielile deputatilor in perioada 2001-2003.
„Dupa publicarea raportului, anumiti parlamentari si chiar secretarul general al Camerei ne-au amenintat, fie direct, fie prin presa, de interpretare eronata si tendentioasa a datelor obtinute, incercand sa intimideze IPP, prin amenintarea cu proces pentru prejudicii de imagine“, afirma, intr-un comunicat, directorul IPP, Violeta Bau. Reprezentantii IPP resping acuzatiile aduse si apreciaza ca nefondate amenintarile de chemare in judecata.
„Atragem atentia tuturor baronilor locali obisnuiti sa intimideze la nivelul propriei circumscriptii electorale, cu tribunalul jurnalistilor, oameni de afaceri, opozanti politici, ONG-uri locale, ca aceste practici reprezinta reflexe ale unor mentalitati lipsite de exercitiul democratic“, mentioneaza directorul IPP. Conform IPP, reactii de tipul celor primite din partea celor care s-au simtit vizati de raport nu fac decat sa ambitioneze Institutul sa continue cu initiative similare „pana cand institutiile statului se vor obisnui cu ideea ca cetatenii trebuie sa cunoasca activitatea fiecarei institutii publice, mai ales activitatea financiara, sustinuta cu bani publici“.
IPP precizeaza ca din reactii s-a constatat ca liderii politici alesi in functii de demnitate publica devin din ce in ce mai agresivi cu ONG-urile care expun publicului aspecte ale activitatii lor cu care acestia „se pare ca ar prefera sa nu se afiseze, desi calitatea oficiala ii obliga in acest sens“.
La sfarsitul lui iulie, IPP a publicat un raport privind eficienta cheltuirii banilor publici pentru cazare, diurna, suma forfetara, combustibil, telefonie mobila si achizitionarea de mijloace fixe de catre deputati in perioada 2001-2003. In document, IPP a reclamat lipsa de rigoare in cheltuirea fondurilor publice si tolerarea de catre conducerea Camera Deputatilor a carentelor de management in privinta cheltuielilor facute pentru parlamentari. Printre cei mentionati in raport se afla deputatii Constantin Nita, Borbely László, Nicolae Vasilescu, Tudor Mohora, Corneliu Ciontu, Viorel Hrebenciuc, Alexandru Lapusan, Gelil Eserghep.