Prefectura si Consiliul Judetului (CJ) Galati au ajuns din nou in fata judecatorilor din cauza unor divergente juridice. De aceasta data este vorba chiar despre regulamentul de organizare si functionare a CJ Galati, despre care reprezentantul Guvernului in teritoriu considera ca a fost adoptat cu incalcarea legii. Printre neregulile invocate de prefectul judetului, Mihai Capra, se numara lipsa raportului comisiei de specialitate si adoptarea hotaririi cu votul majoritatii consilierilor judeteni si nu a doua treimi, asa cum prevede legea. La ultima sedinta a CJ Galati din 2006 au participat doar 19 dintre cei 35 de alesi judeteni, numar insuficient in opinia prefectului pentru adoptarea regulamentului. In plus reprezentantul Guvernului in teritoriu sustine ca votul unei persoane nu poate fi fractionat si cumulat apoi prin rotunjire matematica, lucru cu care evident reprezentantii forului deliberativ judetean nu sint de acord.

Justitia, surogatul legislativului judetean

Initial cele doua parti parea ca au ajuns la un numitor comun in privinta hotaririi aflate in discutie, dupa ce consilierii judeteni au fost de acord sa rezolve problema raportului comisiei de specialitate. Nu a fost suficient pentru Prefectura, care sustine ca hotarirea nu era insotita de raportul buclucas, acesta fiind unul dintre motivele actionarii in judecata. Cum acest gen de disputa se desfasoara doar pe contre, replica reprezentantilor CJ Galati nu a intirziat sa apara, ei sustinind ca reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a grabit cind a cerut justitiei anularea hotaririi intrucit nu a respectat procedura prealabila aplicabila in asemenea cazuri. Conform CJ, Prefectura trebuia sa returneze hotarirea in vederea revizuirii, si, daca acest lucru nu se intimpla in 10 zile, avea posibilitatea actionarii in justitie. Cit priveste cvorumul de sedinta, conducerea Consiliului Judetului considera ca regula privind adoptarea regulamentelor cu doua treimi din voturi le este opozabila doar consiliilor locale, nu si celor judetene. Cert este un lucru. Hotarirea privind regulamentul de organizare si functionare a CJ Galati reprezinta doar una dintre numeroasele reglementari atacate in instanta de prefect pe motiv de nelegalitate si, din cite se pare, nu va fi ultima.

Justitia galateana ia treptat locul legislativului judetean, dupa ce din ce in ce mai multe hotariri adoptate de Consiliul Judetului sint atacate de prefect la instanta de contencios administrativ.