HotNews informeaza: Cum este reglementata activitatea de lobby in Parlamentul European si initiativele din Romania .
• Activitatea de lobby este reglementata destul de vag in Parlamentul European si se refera in primul rand la obligatiile grupurilor de interese prezente in Parlamentul European, si mai putin la interdictiile impuse europarlamentarilor.
• In Regulamentul Parlamentului European, se arata, la Articolul 9 referitor la interesele financiare ale deputatilor, regulile de conduita si accesul in Parlament: (1) Parlamentul elaboreaza norme in materie de transparenta privind interesele financiare ale membrilor sai, care sunt anexate la prezentul regulament (1) .
• Anexa 1 privind "Dispozitii de aplicare a articolului 9 alineatul (1) - transparenta si interesele financiare ale deputatilor" se arata, la unul din articole: "(1) In momentul luarii cuvantului in fata Parlamentului sau a unuia dintre organele acestuia sau daca este propus raportor, orice deputat care are un interes financiar direct in cazul aflat in discutie trebuie sa semnaleze oral acest lucru". Un alt articol prevede: "In timpul exercitarii mandatului, deputatilor le este interzis sa primeasca orice alta donatie sau liberalitate."
• In Romania au existat patru tentative de a reglementa activitatea de lobby, insa o lege in acest sens n-a fost inca adoptata. Ultimul proiect de lege a fost depus in Parlament, in 2010, de catre fostul ministru pentru IMM-uri, deputatul PSD Constantin Nita (PSD). Proiectul nu are sustinerea Guvernului Boc, a fost respins in Senat si a primit aviz negativ la Comisia pentru administratie publica din Camera Deputatilor. Vezi aici detalii despre proiectul de lege si traseul Parlamentar.
• Activitatea de lobby, in general, este criticata pe motiv ca legalizeaza de fapt actele de coruptie si pentru caracterul netransparent al acestui tip de activitate.