Ziarul online "News Ar" (Agentia de Stiri a Judetului Arad) publica articolul Adelei Cristea, 'Regimul Basescu - Boc va cadea. Intrebarea e: "Ce punem in loc?"', din care puteti citi partea a doua, ce analizeaza opozitia actuala din Romania.
'Marea mea preocupare asadar nu o constituie puterea ci opozitia.
Un prieten de-al meu spunea recent "cel mai mare rau dreptei din Romania nu l-a facut Iliescu, ci Basescu" si sunt intru-totul de acord. Basescu, politician de stanga si fost membru al Internationalei Socialiste, s-a vopsit recent in culori de dreapta (pentru ca acolo era culoarul liber) si a reusit sa compromita ideea de dreapta in Romania. Asta da mari sanse PSD-ului de a reveni in prim planul politicii Romanesti. PSD nu s-a ridicat prin competenta proprie, ci prin contrapondere la oroarea generata de Regimul Basescu.
L-am urmarit cu atentie in ultima perioada pe Victor Ponta si imi displace tot mai mult. Imi era chiar simpatic inainte de a deveni presedinte al PSD. In ultimul timp insa a devenit tot mai arogant, cu trasaturile tipice ale carieristului politic, iar discursul lui se dovedeste tot mai mult o forma fara fond. Masurile economice propuse de PSD ma sperie de asemenea (impozitul progresiv, etc...) pentru ca sunt profund gresite pentru momentul in care ne aflam, si nu vor face decat sa adanceasca criza in care ne zbatem. Mai mult, o serie de alti lideri ai PSD, gen Adrian Nastase, Miron Mitrea, etc., de care nu imi amintesc cu placere, apar tot mai des si tot mai aroganti pe posturile publice, aratand ca nu au invatat nimic din greselile trecutului.
Pe de alta parte, Crin Antonescu, e un lider care reprezinta un alt gen de gandire in politica. Accepta sa sacrifice pozitii publice importante (inclusiv cea de Prim-Ministru) in favoarea unor specialisti neinregimentati politic, dar care sa beneficieze de sustinere publica si care sa fie credibili. Nu in ultimul rand, ca valori personale si mod de gandire, este persoana care ma reprezinta cel mai mult in momentul de fata, dintre toti liderii politici. Un tip corect, principial, fara tarele regimului care ne calca in picioare si astazi, si mai cu seama un om normal, mult mai apropiat de profilul unui om de rand decat de al unui politician. Nu in ultimul rand, masurile economice propuse de PNL sunt din punctul meu de vedere singurele corecte pentru perioada pe care o traversam, singurele care pot reintoarce cursul economiei romanesti catre crestere.
Cu toate astea si Crin Antonescu are multe minusuri. In primul rand are in spate un partid cu foarte putini oameni cu adevarat de valoare (aici un plus important in opinia mea este totusi Andrei Marga, un om integru, cu gandire cu adevarat europeana si un profesionist de exceptie, care au putea constitui salvarea invatamantului romanesc, aflat in cel mai negru moment al istoriei sale).
In al doilea rand nu simt ca are capacitatea organizatorica si de mobilizare indispensabile unui lider de anvergura nationala.
Iar in al treilea rand, desi e creditat cu multa simpatie publica, are o prezenta absolut inconstanta in dezbaterile publice importante. Foarte multe sincope in comunicarea publica, saptamani intregi in care dispare pur si simplu din "ringul" confruntarilor politice, sau pur si simplu nu ia pozitie in fata unor probleme sau abuzuri fundamentale.
Pe de alta parte avem UDMR, partid indispensabil in realizarea unei noi majoritati parlamentare, dar in acelasi timp un partid care in ultimii 2 ani s-a compromis iremediabil, fiind partasul tacut al unor abuzuri incredibile, toate de dragul unor "avantaje" politice in final minore si a unor avantaje personale (ale principalilor lideri UDMR) majore. Un partid trist, al jocurilor de culise, care timp de 20 de ani a fost permanent indispensabil, oricarei Guvernari si care a uitat de mult ca in final reprezinta interesele maghiarilor de rand, la fel de loviti de criza actuala ca oricare dintre romani.
Revin asadar la convingerea mea: Regimul Basescu - Boc are zilele numarate. Ma preocupa insa daca opozitia va avea suficienta maturitate pentru a fi cu adevarat "altceva" decat mizeria si jocurile de culise pe care le-am trait cu prisosinta in ultimii ani, respectiv daca au invatat cu adevarat ceva din trista lectie pe care ne-a servit-o oribilul regim Basescu. Daca am inteles ca orgoliile nu ajuta constructia, ca romanii sunt satuli de circ si agresivitate si asteapta bun simt, echilibru si mai ales profesionalism.
Daca nu, cu toate ca in mod evident, orice formula de Guvernare va fi mult mai buna decat cea actuala, nu va fi suficient de buna pentru a ne reda cu adevarat zambetul si speranta.'