Regia de Termoficare Craiova asteapta, in acest an, sa primeasca 200 de miliarde de lei de la guvern pentru reabilitarea sistemului de incalzire. In baza OUG nr. 48/2004, executivul a acordat subventii pentru modernizarea sistemelor de distributie a energiei termice. Pentru a primi acesti bani, Primaria Craiova a intocmit un studiu de fezabilitate, in baza caruia anul trecut a primit 90 de miliarde de lei. Cum planul de investitii nu a fost dus la capat, regia a mai solicitat si in acest an bani pentru a-si moderniza sistemele. In 2006, in prima etapa, a pierdut o parte din cele 249.927 de milioane RON care au fost distribuite doar catre 48 de localitati.
"Am inteles ca au fost alese cu prioritate regiile ale caror CET-uri apartin primariilor si trebuia modernizate. Asteptam sa fim si noi inclusi in cea de-a doua etapa. Suma de care am avea nevoie este mult mai mare, insa ne multumim cu 200 de miliarde de lei", a declarat Nicolae Degeratu, directorul adjunct al regiei.
Banii vor fi folositi pentru eficientizarea a 94 de puncte termice. In acest mod se incearca eliminarea pierderilor din retea si facturarea cat mai exacta a gigacaloriei.
"Din 2007, se va elimina in totalitate subventia acordata pentru energia termica, iar populatia va trebui sa plateasca pretul de productie al gigacaloriei. Cum, in prezent, diferenta dintre acesta si pretul platit de ei o suportam noi, de anul viitor consumatorii vor fi nevoiti sa plateasca mai mult. Singura solutie ca facturile sa nu creasca exorbitant este sa eficientizam intreg sistemul", a declarat viceprimarul Sorin Iordache.
In program mai sunt incluse si transformarea a noua centrale termice in puncte termice, dar si montarea de gigacalorimetre la toate scarile de bloc.