Propunerile PSD privind reforma constitutionala presupun, potrivit unui material prezentat, joi, la Consiliul National (CN), pierderea mandatului de catre parlamentarii care demisioneaza din partidele din partea carora au candidat, demiterea unui ministru prin motiune simpla si clarificarea drepturilor presedintelui tarii.
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a prezentat membrilor Consiliului National un material intitulat "Repere pentru o noua revizuire a Constitutiei si imbunatatirea sistemului electoral ", despre care a spus ca este "un apel care CN, congres, candidati, de a nu uita ca batalia pentru modificarea Consitutiei si poentru viitorul sistem politic si constitutional este o batalie pe care nu o pot rata".
"PSD trebuie sa aiba o pozitie vizavi de mandatul imperativ al parlamentarilor. Un parlamentar care a candidat cu PSD, in momentul in care paraseste PSD sa isi piarda acest mandat . Daca primarul sau consilierul local isi pierd mandatele in momentul in care pleaca din partid, nu cred ca exista o problema sa existe aceasta prevedere si pentru parlamentari. In viitoarea Constitutie putem sa ne batem pentru acest principiu, fara sa ne gandim, daca o sa fim noi la putere in 2012, sa luam pe altii de la ei sau eventual sa-i luam pe ai nostri inapoi", a sustinut Ponta.
El a precizat ca PSD va trebui sa fie foarte clar cand isi va exprima opinia in privinta "viitorului Parlamentului si al parlamentarismului in Romania".
"Trebuie sa analizam in mold clar care este sistemul parlamentar mai bun pentru noi, ca tara, si pentru noi, ca partid. In viitoarea Constitutie, trebuie sa vedem daca drepturile fundamentale pot fi si garantate si ocrotite mai bine", a adaugat Ponta.
In privinta rolului presedintelui, social-democratul a atras atentia ca PSD trebuie sa discute despre imunitatea presedintelui Romaniei si abuzul de putere pe care il face prin exercitarea unor drepturi in afara Constitutiei.
"Pornind de la discutia imunitatii presedintelui si ale drepturile pe care acesta le exercita, uneori dincolo de limita lor, trebuie sa vorbim de abuzul de putere, trebuie sa vorbim cu totii de acest lucru, sa intelegem ca presedintele tarii, oricum se numeste el, trebuie sa aiba niste drepturi pe care sa le exercite in limita Constitutiei, si nu dincolo de ea", a subliniat Victor Ponta.
O alta propunere importanta a PSD ar fi intarirea controlului parlamentar asupra Guvernului prin extinderea efectelor motiunilor simple prin care sa se poata demite un ministru.
"In privinta controlului Guvernului, daca motiunea simpla care a fost adoptata de Parlament nu demite un ministru, inseamna ca nu avem un control parlamentar real . Daca de fiecare data se trece la vot cu votul de la minoritati si al celor care pleaca la un moment dat din partidele in care au fost alesi, inseamna ca Parlamentul se transforma intr-o bursa a voturilor", a spus liderul PSD.
Despre sistemul electoral uninominal, Ponta i-a rugat pe social-democrati sa se gandeasca la modificarea acestuia in favoarea PSD, un partid care obtine intotdeauna cele mai multe voturi la alegerile parlamentare.
"Cred ca sistemul e prost. Asa cum l-am gandit in 2004 sa ne fie bine noua, dar si altora, cred ca nu ne-a avantajat in final. Vreau sa va ganditi toti daca nu cumva un sistem electoral care sa ne avantajeze pe noi, cei care obtinem mai multe voturi, acela sa fie sistemul electoral care sa fie implementat, pentru ca am obtine mai multe mandate", a spus Ponta.
El a precizat ca social-democratii trebuie sa vorbeasca tot timpul despre faptul ca Justitia trebuie sa iasa de sub puterea presedintelui, a primului-ministru , a influentei politice", dar si sa regandeasca problema referendumului national.
"Uneori poate ca ne-a placut lucrul asta, dar pe termen mediu si lung s-a dovedit ca o Justitie independenta ne apara pe toti de abuzurile unei puteri pe care nu o detinem intotdeauna numai noi. Vrem sa vedem ce inseamna cu adevarat consultarea poporului prin referendum, mentionand ca ultimele referendumuri nu au fost in sensul Constitutiei", a precizat Ponta.
El a conchis ca social-democratii trebuie sa aiba "o participare solida si foarte clara in dezbaterea pentru viitorul constitutional al Romaniei", pronind de la prevederile si obligatiile care revin Romaniei prin Tratatul de la Lisabona.