Caracterizat ca fiind fie referendum intern nelegal, fie simpla consultare publica, demersul initiat de CNS pe tema autonomiei beneficiaza nu numai de o larga sustinere populara in zona vizata, conform afirmatiilor organizatorilor, dar si de prezenta unor oficiali ungari, in postura de observatori. Pe de alta parte, UDMR isi creeaza propriul Consiliu al Autonomiei.
Referendumul intern, neoficial, pe tema autonomiei initiat de CNS in Scaunul Sepsi, zona municipiului Sfantu Gheorghe, s-a desfasurat sub supravegherea a doi deputati ungari, Ekes Jozsef si Kelemen Andras, reprezentanti ai FIDESZ, partidul ex-premierului Viktor Orban. Cei doi parlamentari ungari au insotit, in cursul zilei de sambata, mai multe echipe de voluntari care au mers cu urnele mobile din casa in casa. Cei doi politicieni ungari au precizat, in cadrul unei conferinte de presa comune, ca nu au venit in judetul Covasna ca sustinatori ai autonomiei teritoriale a ¥inutului Secuiesc, ci ca observatori delegati de Grupul Parlamentar al Partidului FIDESZ. De asemenea, ei au subliniat ca FIDESZ sprijina vointa de autonomie a ¥inutului Secuiesc, dar ca raspunsul la aceasta problema trebuie dat de politica interna, de Constitutia Romaniei. De asemenea, cei doi deputati vor intocmi un raport despre cele observate si il vor inainta grupului parlamentar FIDESZ, precum si CNS.

Rezultatele, un succes pentru initiatori

Conform declaratiilor liderilor Consiliului National Secuiesc, "referendumul" pe tema autonomiei a fost finalizat in 25 de localitati din mediu rural si zona municipiului Sfantu Gheorghe, iar potrivit datelor centralizate, 99% dintre votanti s-au exprimat in favoarea autonomiei teritoriale. Conform cifrelor prezentate de vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba, in cele 25 de localitati, din cele 11.619 persoane cu drept de vot au votat 8.843, respectiv 76,10%, iar 8.789 au exprimat o opinie favorabila autonomiei, 32 au spus NU autonomiei, iar 25 de voturi au fost anulate.

UDMR infiinteaza un Consiliu al Autonomiei

Potrivit declaratiilor presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali ai UDMR, senatorul Frunda Gyorgy, au fost intocmite principalele propuneri de modificare a Statutului si programului Uniunii, intre acestea numarandu-se si crearea unui Consiliu al Autonomiei. "Programul va fi modificat pentru 2007. Facem schimbarile de la ultimul program punand accentul pe Uniunea Europeana, dezvoltare regionala, autonomie culturala, autonomie teritoriala pe baze comunitare, nu pe baze etnice, politica UDMR in UE", a spus Frunda.