Relatiile dintre senatorii Aliantei D.A. sunt din nou tensionate in urma votului de ieri acordat initiativei legislative pentru reducerea TVA la alimentele de baza, initiata de Dan Voiculescu. Democratii s-au mobilizat exemplar, toti cei prezenti votand "pentru" aceasta initiativa, care a intrat in plenul Senatului cu raport de admitere din partea Comisiei de buget-finante, dar nesustinuta de Guvern.
Propunerea lui Dan Voiculescu prevede reducerea TVA de la 19% la 9% pentru alimentele de baza - paine, carne, peste, lapte, uleiuri vegetale, zahar, orez, oua. Legea trebuie insa aprobata si de Camera Deputatilor.

Distributia politica a voturilor

Cele 65 de voturi "pentru" au apartinut senatorilor PD, PC, PSD, PRM si liberalului Cristian David, ministrul delegat pentru control. Cele 34 de voturi "impotriva" au apartinut PNL si UDMR. "PD a votat impotriva Guvernului, ceea ce inseamna un comportament traditional", a declarat nemultumit liderul grupului PNL-PD din Senat, liberalul Puiu Hasotti. La randul ei, viceliderul grupului Aliantei D.A., senatorul democrat Maria Petre, a explicat ca exista resurse bugetare pentru a fi acoperita financiar aceasta masura. Ea a adaugat ca rezultatul votului reprezinta o decizie politica a senatorilor PD, care nu a fost negociata in nici un fel cu PC.

Dezamagit de Tariceanu

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri ca votul favorabil proiectului de lege privind reducerea TVA nu este unul politic, ci unul tehnic, precizand ca nu a avut nici o discutie pe subiectul reducerii TVA cu vreun lider democrat sau cu presedintele Traian Basescu. Voiculescu a spus, referitor la faptul ca liberalii au votat impotriva, ca este "dezamagit" de faptul ca premierul Calin Popescu-Tariceanu nu a gasit timp sa discute despre initiativa conservatorilor, precizand ca l-a sunat miercuri pe prim-ministru de mai multe ori. El a mai spus ca "dupa 1 ianuarie 2007", conservatorii se considera dezlegati de angajamentul luat, sugerand, astfel, ca, odata cu integrarea Romaniei in UE, vor iesi de la guvernare.
Totodata, premierul Tariceanu a declarat ieri ca propunerea PC contine "o doza foarte mare de populism si demagogie". Tariceanu a sugerat ca PC apara interesele patronajelor privind moraritul si panificatia. Premierul a mai spus, mentionand ca nu vrea sa creeze un nou conflict, ca nu ii face face placere sa remarce "inconsecventa PD", dar mai ales "natura votului colegilor de la PD", si a conchis ca va discuta cu Emil Boc.