Scapat de grija guvernarii, PSD-ul se pregateste sa-si mature propria ograda. Conform ultimelor evolutii, se pare insa ca oful pesedistilor suparati pe Adrian Nastase a mai scazut in intensitate - nu de voie ci de nevoie. Concret, s-ar parea ca dispozitiile belicoase ale noii puteri - hotarate sa readuca in actualitate trecute afaceri si dosare - a determinat fostul partid de guvernamant sa-si stranga randurile, decizie corecta daca vrei sa faci fata amenintarilor. Ca urmare, in PSD se vorbeste deja de o reconciliere la cel mai inalt nivel (Iliescu-Nastase) si de o impartire echitabila a functiilor de conducere in raport cu influenta detinuta de fiecare dintre polii interni. In traducere, aceasta inseamna ca noua conducere a PSD-ului va contine vechi si binecunoscute nume - gen Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Octav Cozmanca, etc - in timp ce Iliescu si Nastase vor trona in fruntea partidului pe post de presedinte si presedinte executiv sau presedinte de onoare si presedinte pur si simplu.

Aceasta reprezinta insa doar varianta optimista. Concomitent cu ea, prin targ se vorbeste si de continuarea razboiului celor doua roze. Ca un detaliu, se pomeneste de presiunile exercitate de tabara iliesciana cu scopul convocarii cat mai rapide a Congresului partidului si de incercarile apropiatilor lui Nastase de a amana evenimentul pana cand fostul premier va reusi sa-si consolideze pozitia mult imbunatatita prin accederea in fruntea Camerei Deputatilor. Realitatea este ca, in orice varianta, apropiatii lui Nastase au cel mai mult de pierdut. Motivul: indiferent daca Nastase va fi sau nu exonerat de responsabilitatea pierderii alegerilor, cineva va trebui sa raspunda. Cel mai potrivit pentru rolul de acar Paun colectiv este Biroul de Coordonare - forul de conducere impus de Nastase atunci cand a pensionat fortat Delegatia Permanenta a PSD si care, acum, nu mai reprezinta nimic in partid. Desigur, pana la Congres, totul ramane la nivelul speculatiilor. Totusi, sa nu uitam ca adversitatea dintre "dinozaurii” aripii dure si tinerii pesedisti este reala iar esecul PSD-ului se datoreaza, in buna parte, si confruntarilor care au mocnit in ultimul an in acest partid, extins mai mult decat il tine plapuma in timpul ultimei sale guvernari. Tot in ultimul an, chiar PSD a aclamat intr-una necesitatea schimbarii si modernizarii sale, actiune ratata de Adrian Nastase. Daca si cum se va schimba la fata acest partid intrat din nou sub influenta lui Ion Iliescu, vom vedea - si noi, si pesedistii.

Pana si pesedistii cer "operatiunea de curatare” a partidului

Insa, chiar daca Nastase si Iliescu au cazut intr-adevar la pace, in PSD exista oameni care nu mai par dispusi sa-si incredinteze viitorul lor politic pomenitului duet. Unul dintre acestia este si Doru Giugulea, fost consilier municipal al PSD si secretar executiv al Comisiei de Arbitraj a partidului. Extrem de transant, Giugulea a clamat public necesitatea curatarii "ample” a PSD, operatiune pe care o vede pornita de la rezultatele obtinute de partid in alegeri. Chestionat pe tema schimbarilor ce ar trebui facute, Giugulea nu s-a sfiit sa porneasca direct cu varful: "Incepand de la Adrian Nastase in jos, Delegatia Pemanenta si in special acest Birou de Coordonare, creat pentru ca anumite persoane sa ocupe functii eligibile in Parlament - si veti vedea ca este o lista foarte lunga pe care trebuie sa o clarificam”. Clar si direct. Mai mult, Doru Giugulea si-a completat lista nemultumirilor cu "structurile inchistate” din PSD si cu manierele liderilor social-democrati care, odata alesi in functii de conducere, "nu mai raspund colegilor de partid la telefon, le inchid usile in nas sau, atunci cand dau mana cu ei, parca le-ar face o favoare”. Declarandu-se total impotriva promovarii liderilor "pe criterii clientelare, obtuze sau familiale”, Giugulea a tinut sa precizeze ca amanarea operatiunii de curatare a partidului cu patru ani s-ar putea sa fie fatala PSD.